Svenska ägg håller god kvalitet betydligt längre än dagens bäst före-datum. Den gemensamma EU-regeln om 28 hållbarhetsdagar är, tillskillnad från andra livsmedel, en särregel som endast gäller ägg. Konsumentföreningen Stockholm anser att regeln är onödig och att den leder till att ägg kastas i onödan. För att stärka argumenten för en ändring av EU-regeln har denna studie på hållbarhet av ägg genomförts
De kvalitativa egenskaperna hos ägg förändras under lagring, förändringarna är tydligast hos ägg som lagrats i rumstemperatur jämfört med ägg som kylförvarats i 4°C till 8°C. Det går dock inte att säga att det föreligger sensoriska skillnader mellan dagsfärska ägg och ägg som lagrats i åtta veckor. Den generella slutsatsen är att ägg är ätbara efter lagring i åtta veckor, då kylförvaring skett genom hela produktionskedjan. De kvalitativa förändringarna har således inte påverkat smaken och lukten hos ägget.
Kontakt: Minna Hellman, ansvarig hälsa.
Undersökningen är genomförd av studenter på Sveriges Lantbruksuniversitet, på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm.
Syftet var att undersöka sensoriska och okulära skillnader hos ägg som förvarats i olika kylkedjor under fyra respektive åtta veckor. Via enkäter undersöktes även äggproducenters och butikers attityder kring en eventuell förlängning av bäst före-datumet för ägg.
Publicerad: 2013-02-11