På KfS använder vi cookies för att sajten ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Hem

Seminarium: Om blommor och bin

Om bin, pollinering och biologisk mångfald.

Det är lätt att bli nedslagen av de problem världen tampas med just nu, inte minst då planeten själv har börjat säga ifrån. Samtidigt reagerar mänskligheten med en uppsjö av innovationer och ny tankesätt som syftar till att återkoppla mänsklig utveckling med de naturliga system vi är beroende av, både i och utanför städer. Det är denna komplexa verklighet som Bee Urban vill berätta om, samtidigt som de ger konkreta tips på hur man ska tänka och agera rent praktiskt för att hjälpa utvecklingen i rätt riktning. I den här föreläsningen utforskar vi stadens ekologi, hur den påverkar oss människor och hur våra städer kan komma att se ut i en framtid där "stad" och "natur" blir ett.

Bland annat försöker vi ge svaren på frågor som vilken nytta gör egentligen grönskan i staden? Finns det ekosystem i stadsparker? Och hur hänger staden och biodling ihop? Visste du att Stockholms grönområden tar upp så mycket som 40 procent av det koldioxid som trafiken släpper ut? Eller att en gata med träd har upp till 70 procent mindre luftföroreningar än en gata utan? Eller att humlor trivs bra i stan så länge det inte är mer än 500 meter mellan blomsterbäddarna?

Föreläsare är Pim Bendt som är statsvetare och urbanekolog och har tidigare arbetat för bland annat Beijerinstitutet för ekologisk ekonomi och tankesmedjan Tällberg Foundation. Han har forskat på stadsodling och urbana allmänningar i Europa och under sina år som projektledare arbetade han bland annat med samarbeten mellan privat och offentlig sektor i skapandet av dynamiska bostadsmiljöer i socialt utsatta områden.

 

Tid

30 augusti, kl 18.00-19.30, 2017

Plats

Garnisonen, Karlavägen 100, Stockholm
Se på karta

Pris

Medlem: Kostnadsfritt

Icke medlem: 150 kr som betalas vid anmälan.

Max två personer per Coop-kort.

Boka biljetter

Boka via länken nedan.

Gå till bokningen

medmera kort

För alla med MedMera-kort!

 

Om Bee Urban

Bee Urban erbjuder levande miljötjänster i stadsmiljö i form av bikupor, trädgårdar för biologisk mångfald, takjordbruk, och utbildningspaket inom ekosystemtjänster och urban hållbarhet.Vi vänder oss till företag, kommuner och andra organisationer som vill utveckla och kommunicera sitt miljöarbete genom konkreta och innovativa insatser för stadens ekologi. Utöver den lokala floran och faunan så gynnar våra tjänster även personal, kunder och boende då lösningarna stimulerar till delaktighet, sinnliga upplevelser och insikter kring innebörden av hållbar stadsutveckling.

Bee Urban vill återknyta den urbana människan med naturen genom att föra in nyttodjur och -växter i eller nära de miljöer där vi vistas – på innergårdar, terrasser och tak. På detta sätt syftar våra tjänster även till att informera och sprida kunskap om bin och biologisk mångfald och hur den hänger ihop med hållbar stadsutveckling och människans välbefinnande.

Pollinerande insekter är avgörande för människans överlevnad. Var tredje tugga vi äter är pollinerad av ett bi. Inte bara maten vi äter är beroende av bina utan även andra tjänster som vi får av naturen såsom levande och välmående grönområden till rekreation, ren luft och rent vatten. I Sverige har vi ca 300 arter vildbin varav 130 är rödlistade. Det är alltså närmare 40 procent av våra vilda bestånd.

Bee Urban erbjuder utbildningar och föreläsningar om bin och biologisk mångfald i staden, ekosystemtjänster och hållbar stadsutveckling samt levererar en verktygslåda med vad vi som stadsbor kan göra för att förvalta naturen omkring oss och de tjänster den utför. Vi utgår från den senaste forskningen och belyser de mest spännande innovationerna inom dessa områden.

Bee Urban

Publicerad: 2017-08-08