På KfS använder vi cookies för att sajten ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Hem

Salt II - Granskning av saltmängd i våra livsmedel 2013

Under sommaren 2013 granskade vi saltmängden i cirka 300 livsmedel. Mängden salt varierar stort inom vissa kategorier. Vår bedömning är att industrin har stora möjligheter att sänka salthalten i många livsmedel.

  • Mängden salt varierar stort inom vissa kategorier livsmedel. Ett exempel är rökt påläggsskinka där salthalten varierar mellan 3,8 g och 2 g salt per 100 gram och färdigrätter där variationen är mellan 5,2 g och 2 g salt per portion om 400 gram.
  • Vissa livsmedel kan per portion innehålla lika mycket salt som hela den rekommenderade saltmängden per dag.
  • Viss saltreduktion har skett, bl a i Fazers bröd, medan andra produkter har ökat saltinnehållet.
  • Saltreduktion med några tiondels gram per 100 gram kan innebära kraftigt minskad saltmängd per portion.
  • De flesta livsmedel som undersökts har i dag tydlig märkning med saltinnehåll och/eller mängd natrium. Undantag är exempelvis Scan, vissa av Felix produkter och några av Lidls egna varumärken där märkning saknas. Önskvärt vore om mängd salt per 100 gram samt i förekommande fall per portion alltid anges på förpackningen och inte endast natrium.
  • Det torde finnas stora möjligheter att successivt minska mängden salt i svenska livsmedel.

 

Ladda ner rapporten som pdf.

Ladda ner tabellen "Varor med lägst och högst saltmängd".

Läs mer om vårt arbete för mindre salt i maten.

Kontakt: Minna Hellman, ansvarig hälsa.

 

Fakta om rapporten

Vi genomförde granskningen under perioden 22 juli-15 augusti 2013. Ett urval av varor på Coop, Ica, Willys och Lidl har granskats.

Publicerad: 2013-09-12