Hem
Löpsedlarna visar en del av alla myter som förekommer om mat.

En helkväll om mat: Myter, njutning och hälsa

Hur kan något som ska vara enkelt blivit så svårt? Välkomna till en helkväll där vi slår hål på myter om mat och hälsa.

Mat är bränsle. Men det är också en källa till njutning. Mat är inte okomplicerat; hunger, skuld och lycka är tätt sammanknutna i ett samhälle som bara kan beskrivas som ätstört. Om vi vill leva hälsosamt är det inte lätt att navigera bland dieter och till synes goda råd. Vad stämmer egentligen?

Vi har samlat två hälsoexperter, en livsmedelsforskare och en professionell livsnjutare för att lära oss mer om matmyter, njutning och sunda vanor.

  • Vad är egentligen nyttigt, vad är onödigt och vad är rent av farligt bland populära hälsoråd? Och vad säger vetenskapen om hur vi kan leva friskt? Till vår hjälp för att navigera bland hälsomyter har vi Maria Ahlsén, som är biokemist och kostrådgivare, och Jessica Norrbom, molekylärbiolog och personlig tränare. Båda har doktorerat i fysiologi. Tillsammans har de skrivit "Frisk utan flum: En vetenskaplig väg till bättre hälsa".
  • Är naturligt alltid bäst? Andreas Håkansson, docent i livsmedelsteknik, återupprättar industrimatens dåliga rykte. Det är värderingar snarare än fakta som ligger till grund för skepsisen mot halv- och helfabrikaten. Han är aktuell med "Mat, myter & maskiner".
  • Vad är skillnaden mellan "kost" och "mat"? Och hur ska vi förhålla oss till en kultur som å ena sidan uppmanar oss att njuta och å andra sidan att späka oss själva? Malin Haawind är etnolog, aktuell med boken "Ät din jävel", och vill avdramatisera vår ångestfyllda relation till maten och måltiden.

Alexandra Charles, 1,6 miljonersklubben, uppmärksammar kvinnors hjärthälsa.

Kvällen ramas in av Lindy & Bon Bon Band som kastar in er i en dramatisk kabaret-värld av fest, tragik, glädje och glöd. Lindy Larsson, skådespelare och sångare, frontar bandet.

I bandet spelar Mats Lekander, professor i hälsopsykologi. Han kopplar innehållet i musiken vi just hört till kunskap om hur njutning uppstår i hjärnan och varför har vi så svårt att agera långsiktigt.

Läs mer om arrangören Fri tanke: www.fritanke.se

Mat: myter, njutning och hälsa presenteras i samarbete med Konsumentföreningen.

Tid

Tisdag 5 mars 2019, kl 18.00-20.30

Plats

Scalateatern, Stockholm
Se på karta

Pris

För medlemmar: 250 kr (ord pris 350 kr).

Boka biljetter

Boka via länken här nedan.

Kod: Konsumentföreningen

Gå till "Tickets", klicka på ”Enter promotional code” i övre högra hörnet och fyll i koden där.

Du kan även köpa biljett på plats. Visa då upp ditt Coop-kort i kassan. Gäller i mån av plats.

Gå till bokningen

Coop-kort

För alla med Coop-kort.

Publicerad: 2019-01-22

Cookies är viktiga för att sidan ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att komma ihåg inloggningsdetaljer och tillhandahålla säker inloggning, samla in statistik för att optimera sidans funktionalitet och leverera innehåll som är optimerat för dina intressen. Klicka på Acceptera för att acceptera cookies och gå direkt till sidan. Läs mer om cookies.