Hem

Från proppmätt till knytkalas

Mathistorikern Richard Tellström (känd från Historieätarna) berättar om den svenska julmatens historia, om rätternas och kakornas bakgrund och hur vi utvecklat vårt julfirande de senaste decennierna.

Vår tids julbord är en ganska ny skapelse. De flesta äter idag en julmåltid som tog form på 1970-talet, även om maträtterna på julbordet i vissa fall är gamla, eller till och med mycket gamla. Den äldsta julrätten är faktiskt tusen år gammal. Lika gammal som julfirandet självt i Sverige.

Föreläsningen handlar också om det äldre allmogejulbordet och julfirande på 1700- och 1800-talen innan julmåltiden blev till vår tids julbuffé, och om svenskamerikanerna i USA som håller fast vid 1800-talets julmatstradtioner.

Tid

27 november 2018.

Plats

Skånska Gruvan, Rosendalsvägen 14
Se på karta

Pris

Medlemspris: 200 kr (ord pris 250kr).

Boka biljetter

Ett Coop-kort gäller för hela sällskapet.

I priset ingår även en macka med kaffe/te.

Gå till bokningen

Coop-kort

För alla med Coop-kort.

Publicerad: 2018-11-06

Cookies är viktiga för att sidan ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att komma ihåg inloggningsdetaljer och tillhandahålla säker inloggning, samla in statistik för att optimera sidans funktionalitet och leverera innehåll som är optimerat för dina intressen. Klicka på Acceptera för att acceptera cookies och gå direkt till sidan. Läs mer om cookies.