Hem

KfS Höstseminarium 1 okt: Vego + Idrott = Sant?

Går det att vara idrottare i världsklass och inte äta kött? Lyssna till experter, kockar och elitidrottare som berättar om sina erfarenheter kring vegomat och prestation.

Boka din plats längre ned på denna sida.

Att vi behöver äta mindre kött för att minska klimatpåverkan har nog de flesta hört, men funkar det att äta vegetariskt och fortfarande hårdträna och prestera på hög nivå? Och gör det verkligen någon skillnad för klimatet? Det här reder vi ut på seminariet den 1 oktober.

Kött har blivit en het potatis i klimatdebatten och allt fler blir flexitarianer, det vill säga drar ner på köttet och äter mer grönt utan att för den skull bli vegetarianer på heltid. Det är framförallt våra ungdomar som väljer bort köttet helt och blir vegatrianer och veganer. Men funkar det om man idrottar mycket? Behöver man kompensera för näringsvärdet i kött? Går det ens att prestera på en hög nivå om man inte äter kött och mejeriprodukter?

Det här är några av de frågor vi kommer att reda ut på seminariet den 1 oktober tillsammans med ett gäng intressanta personer.

  • Petra Lundström, idrottsnutritionist och forskare med lång erfarenhet av att coacha elitidrottare som vill äta rätt för att optimera sin prestation. Petra berättar vad som är viktigt att tänka på när det gäller mat och prestation, med fokus på vego-/veganmat. Efter föredraget blir det panelsamtal med elitidrottare som delar med sig av sina erfarenheter av att äta vegetariskt.
  • ”Bästa sättet att motivera människor att äta mer vego, är att få dem att förstå att det är godare än kött”, menar Gustav Johansson och Sara Begner. De vill inspirera oss att laga mer vegetariskt och kommer att ge oss en mängd bra tips på smarriga och näringsrika maträtter som dessutom är enkla att laga.
  • Gustav Johansson driver den veganska matbloggen Jävligt Gott och är en av finalisterna till Änglamarkspriset 2019. Han är även ansvarig för recepten i ”Vego i världsklass”, en kokbok och ett projekt som Sveriges Olympiska Kommitté driver tillsammans med WWF.
  • Sara Begner är matinspiratör hos Coop och står bakom recepten i Smart Mat som Coop och Konsumentföreningen Stockholm lanserar i september. Det är en serie matlagningsprogram med hållbarhetsinriktning där Sara lagar maten tillsammans med Minna Hellman, hållbarhetsstrateg på KfS.
  • Vad vinner planeten på att vi äter mer vego? Och hur påverkar det egentligen klimatet? Det diskuterar vi i ett panelsamtal med Anna Richert, miljöexpert på WWF och ansvarig för fakta kring mat och miljö i projektet ”Vego i världsklass”, och Anna Emmelin, som driver projektet 2000kvm på Rosendals Trädgård.

Seminariet riktar sig till dig som idrottar, eller har barn/ungdomar som idrottar, och är osäker på om ni får i er tillräckligt med energi och näring. Eller kanske vill du bara få mer inspiration att äta mer vego.

Har du egna frågor? Det finns möjlighet att ställa frågor till talarna under seminariets gång.

Tid

Tisdagen den 1 oktober kl 18.00-20.45

Plats

Aula Magna, Stockholms Universitet
Se på karta

Pris

200 kr för medlemmar, som betalas i samband med anmälan.
Icke medlem 400 kr. Student 100 kr.

Så här blir du medlem

Boka

Anmäl dig via länken här nedan. Betalningen görs i samband med anmälan som är obligatorisk och bindande.

Ha ditt Coop-kort redo om du är medlem. Du ska ange id-numret som finns på kortet.

Vi använder Lyyti till anmälningarna.

Gå till bokningen

Coop-kort

För alla med Coop-kort.


PROGRAM

Med reservation för eventuella ändringar

18.00 Hej och välkommen. KfS vd Lars Ericson hälsar alla välkomna.

18.10 Går det att prestera på elitnivå med vegomat?
Petra Lundström, idrottsnutritionist och forskare, Karolinska Institutet. Petra har lång erfarenhet av att av att coacha elitidrottare som vill äta rätt för att optimera sin prestation.

18.40 Vego + idrott i praktiken
Ett samtal med Petra Lundström och tre elitidrottare och deras erfarenheter kring prestation och vegomat.

19.10 PAUS

19.30 Vego i köket
Gustav Johansson, matentreprenören bakom matbloggen Jävligt gott och medförfattare till boken ”Vego i världsklass” och Sara Begner, Coops matinspiratör och aktuell i matlagningsprogrammet ”Smart Mat”, inspirerar oss till att laga mer vego och ger oss konkreta tips hur vi faktiskt gör det hemma i köket.

20.00 Fartig bensträckare

20.10 Vinner alla på mera vego?
Vi pratar med Anna Richert, WWF, och Anna Emmelin, 2000 kvm, om hälsa, klimat, övergödning, biologisk mångfald och vinsterna med att gå över till mer vego.

20.40 Avslutning och summering

Publicerad: 2019-07-16

Cookies är viktiga för att sidan ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att komma ihåg inloggningsdetaljer och tillhandahålla säker inloggning, samla in statistik för att optimera sidans funktionalitet och leverera innehåll som är optimerat för dina intressen. Klicka på Acceptera för att acceptera cookies och gå direkt till sidan. Läs mer om cookies.