Hem
Seminarium med Johan Rockström om mat, hälsa och klimat

Seminarium med Johan Rockström om mat, hälsa och klimat

Med Johan Rockström, Anna Richert, Sara Begner och Solitaire Townsend. Att klimatförändringarna är ett faktum blev även vi i Sverige varse om efter den varmaste sommaren i historien. Även om många tacksamt tar emot sol och vackert väder på semestern så är det något som skaver då vi vet att det vi upplevt i sommar inte bara kan klassas som bra väder. Klimatet håller på att förändras.

Istället för att få klimatångest så finns det saker att göra för att sakta ned temperaturökningen på vår planet. Det är långt ifrån kört och en av de kraftfullaste åtgärder som vi var och en kan bidra med är att ändra det vi lägger på tallriken.

Det kom en rapport innan sommaren som beskrev att bli vegan är en mer kraftfull åtgärd för klimatet än vad det skulle vara om vi slutade flyga. Nu kanske inte alla är beredda att bli veganer, men att minska sin köttkonsumtion är också ett stort plus för klimatet. Det fina med att äta klimatsmart är att du på köpet får en bättre hälsa och mer pengar i över plånboken. Det är alltså ren win-win-win att börja äta mer vegetariskt.

För att få en bra bakgrund till hela klimatproblematiken och inspirera till hur du lagar god mat som är bra för dig och klimatet har vi bjudit in tre talare som har koll på läget.

Johan Rockstöm

Johan Rockström är chef för Stockholm Resilience Centre, Stockholms Universitet och aktuell med kokboken ”Eat good – Recept som förändrar världen”.

Den här kokboken hjälper dig att rädda världen i ditt eget kök. Inget annat påverkar klimatet på jorden så mycket som framställningen av mat. Detta är mänsklighetens största enskilda utmaning, för samtidigt som denna miljöpåverkan måste minska, behöver jordens växande befolkning förses med hälsosam mat där produktionen håller sig inom hållbarhetens gränser.

Detta är komplexa frågor som inte alltid har enkla svar, och forskare över hela världen brottas med dessa utmaningar. Alla är dock överens om att det finns mycket som går att göra hemma i köket – det är där som den egna förändringsresan måste börja. 

Kokboken Eat good – Recept som förändrar världen säljs på plats under kvällen för 100 kr. (ord pris ca 220 kr)

Läs mer här.

Anna Richert

Anna Richert är matexpert på Världsnaturfonden, WWF. Hon kommer presentera konceptet One Planet Plate som WWF tagit fram i samarbete med forskarvärlden genom ett vetenskapligt råd bestående av forskarna Elin Röös på SLU, Line Gordon på Stockholm Resilience Centre och Ulf Sonesson på RISE.

Maten vi äter påverkar planeten vi bor på. För att vår vackra planet ska vara levande behöver vi äta betydligt mer grönt och mindre men bättre kött. Med One Planet Plate får du inspiration och tips kring hur du handlar och äter mat som är bra både för klimatet och för den biologiska mångfalden. Här är fyra principer du kan utgå från när det gäller klimatsmart mat:

 

1. ÖKA – ät mer från växtriket! 

Linser, bönor, ärtor, rotfrukter och mörkgröna bladgrönsaker innehåller gott om näringsämnen och protein. Det är både klimatsmart och nyttigt att basera måltiderna på grönsaker och fullkornsprodukter.  

2. MINSKA – ät mindre men bättre kött.

Vi i Sverige behöver drastiskt minska vårt köttätande. Det är kanske det viktigaste vi kan göra för att minska matens påverkan på planeten – och om vi äter kött, att välja bättre kött. Använd Köttguiden om vägledning.

3. VÄLJ  – svenskt, certifierat eller miljömärkt.

Välj mat som du eller någon du litar på vet hur den är producerad. Välj certifierad eller miljömärkt mat i butiken. Då bidrar du till ansvarsfullt producerad mat – det är bra både för klimatet, den biologiska mångfalden och dig. Välj gärna svenskt. Äter du kött? Använd WWFs Köttguide och Fiskguide för vägledning.

4. SLUTA – släng ingen ätbar mat.

Idag slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras. Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid – vi köper för mycket, glömmer den längst in i kylskåpet och kastar sånt som blir över i stället för att äta upp resterna. Cirka 19 kilo ätbar mat per person och år slängs i soporna, och 26 kilo mat och dryck hälls ut i avloppet. Det kostar för både miljön och plånboken. Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000 – 6 000 kronor per år på att minska sitt svinn. 

Läs mer här.

Sara Begner

Sara Begner är Chef för Coop Provkök och tidningen Mer Smaks och Coop Provköks kreativa och inspirerande matkreatör. Sara Begner är också författare till flera kända kokböcker, bland annat klassikern Vår kokbok.

Sara kommer inspirera oss till att laga mer vegetariskt och konkret förklara hur du byter ut köttet mot fullvärdiga vegetabiliska proteinalternativ utan att förlora i näringsvärde.

Läs mer om Framtidens protein och Den nya vardagsmaten.

 

Solitaire Townsend

Hur du förändrar ditt liv genom att förändra världen.

Tänk om du mår bra av att rädda världen. Det är Solitaire Townsends löfte i boken The Happy Hero. Du blir lyckligare och får en bättre hälsa av att göra bra grejer för andra och dig själv. Hon kallar metoden "positive+action" och efter årtionden av forskning är hon övertygad om att det är receptet för ett bättre liv.

Solitaire Townsend är en av grundarna till förändringsbyrån Futerra och hon har under de sista trettio åren försökt att göra världen lite bättre varje dag. Hon kommer på seminariet att prata om hur var och en av oss kan bidra till FN:s globala hållbarhetsmål i Agenda 2030 och samtidigt bli lyckligare på köpet. Solitaire kommer hålla sin föreläsning på engelska.

Se "The happy hero" med Solitaire Townsend på youtube (2 min)

Tid

Måndag 22 oktober 2018, kl 18.00–20.30.

Plats

Aula Magna, T-Universitetet.
Se på karta

Pris

Medlemspris 200 kr. Max fyra biljetter per Coop-kort.
Icke medlem 400 kr.

Boka biljetter

Vi använder verktyget Confetti vid bokningar. 

Gå till bokningen

Coop-kort

För alla med Coop-kort.

Publicerad: 2018-08-17

Cookies är viktiga för att sidan ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att komma ihåg inloggningsdetaljer och tillhandahålla säker inloggning, samla in statistik för att optimera sidans funktionalitet och leverera innehåll som är optimerat för dina intressen. Klicka på Acceptera för att acceptera cookies och gå direkt till sidan. Läs mer om cookies.