Hem

Jessica Norrbom och Maria Ahlsén - Frisk utan flum, en vetenskaplig väg till bättre hälsa

Jessica Norrbom är molekylärbiolog från Stockholms Universitet och har doktorerat på Karolinska Institutet med en avhandling som handlar om hur musklerna anpassar sig till träning. Dessutom är Jessica Lic. Personlig Tränare (The Academy) och jobbar deltid med forskning och resterande tid med fortasana.

Maria Ahlsén är biokemist från Stockholms Universitet och har på Karolinska Institutet skrivit en licentiatavhandling som handlar om insulin och diabetes och en doktorsavhandling som handlar om insulinliknande tillväxtfaktorer. Maria är Lic. Kostrådgivare och har även läst Idrottsmedicin med inriktning mot idrottsnutrition vid Linnéuniversitet, samt är utbildad löpcoach steg 1 och 2 hos Urban Tribes i samarbete med Personal Training School i Stockholm.

Jessica Norrbom och Maria Ahlsén har skrivit boken ”Frisk utan flum – en vetenskaplig väg till bättre hälsa” som gavs ut av Fri Tanke förlag i september 2017. Båda författarna har doktorerat på Karolinska Institutet och för fem år sedan grundade de sitt gemensamma företag fortasana som jobbar med att sprida vetenskapligt baserad information om kost, träning och hälsa.

Frisk utan flum, en vetenskaplig väg till bättre hälsa

Föreläsningen bygger på boken ”Frisk utan flum”, där Jessica och Maria berättar om hur lite man faktiskt behöver göra för att uppnå positiva hälsoeffekter, varför det är viktigt med riktig mat, vardagsrörelse och träning. I boken finns även praktiska tips på dels hur man ska tänka för att uppnå sina mål och dels på övningar. Två psykologer har varit delaktiga i att beskriva hur man praktiskt ska göra för att förändra sitt beteende så att man får hälsosammare vanor.

Förutom bokens teori och träningsprogram finns beskrivningar av 16 personer som följdes under fyra månader. De fick leva enligt de hälsorekommendationer som finns och Jessica och Maria gjorde tester på dem innan projektet påbörjades och efter. Utan att banta, utan att gå på en diet och vansinnesträna fick de fina resultat och deras resa dit är beskrivet i boken. Dessutom slår författarna hål på hälsomyter samt besvarar vanliga frågor som hur man till exempel ska undgå att bli försurad, om man bör genomgå detox och om det är bättre att träna före frukost.

Här är recensioner från fem personer som har läst boken:

”Diskussionen om träning, kost och hälsa är ofta både ytlig och ängsligt fokuserad på trender, myter och rena felaktigheter. Därför är det glädjande att ”Frisk utan flum” bidrar med hårda fakta och vetenskaplighet”. Lovisa “Lofsan” Sandström, Träningsexpert och idrottslärare

”Äntligen en bok som tar ett helhetsgrepp på kost, träning och beteendeförändringar baserat på det senaste inom forskning. En riktig forskningsstudie utfört populärvetenskapligt. De här tjejerna vet vad de pratar om”. Petra Lundström, forskare och idrottsnutritionist.

”Enkel och tydlig introduktion av det viktigaste när det gäller att försöka komma igång med en mer hälsosam livsstil”. Jacob Gudiol, MSc i Sport Science, författare och skribent.

”Frisk utan flum är en mycket välkommen bok som jag starkt rekommenderar. Författarna har på ett ovanligt skickligt sätt lyckats med att balansera inspirerande praktiska tips med en vetenskaplig förklaringsgrund för hur man kan förbättra sin hälsa och sitt välbefinnande”. Carl Johan Sundberg, läkare, författare och professor vid Karolinska Institutet.

”Boken lever verkligen upp till sitt namn! Ett välbehövligt alternativ till alla tränings och dietböcker som förordar att medelålders människor helt ska lägga om livsstil. Att jag som är snart 50 år skulle börja gå på gym 3 gånger i veckan samt helt lägga om min kost är föga troligt. Boken stöttar och ger bevis för att även små förändringar kan ge hållbara resultat. Uppskattar också mycket sektionen där man går igenom olika vitaminer och mineraler med avseende på nuvarande kunskapsläget. Slutligen är boken trevlig och lättläst. Nu cyklar jag med lättare sinne fram och tillbaka till jobbet utan att känna dåligt samvete att jag ska träna så mycket mer. ”Frisk utan flum” är en bra kandidat för årets julklapp!” Marie Olofsson, leg läkare.

Till vårseminariet 2018.

Publicerad: 2018-01-11

På KfS använder vi cookies för att sajten ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.