Hem

Salt II - Granskning av saltmängd i våra livsmedel 2013

Under sommaren 2013 granskade vi saltmängden i cirka 300 livsmedel. Mängden salt varierar stort inom vissa kategorier. Vår bedömning är att industrin har stora möjligheter att sänka salthalten i många livsmedel.

  • Mängden salt varierar stort inom vissa kategorier livsmedel. Ett exempel är rökt påläggsskinka där salthalten varierar mellan 3,8 g och 2 g salt per 100 gram och färdigrätter där variationen är mellan 5,2 g och 2 g salt per portion om 400 gram.
  • Vissa livsmedel kan per portion innehålla lika mycket salt som hela den rekommenderade saltmängden per dag.
  • Viss saltreduktion har skett, bl a i Fazers bröd, medan andra produkter har ökat saltinnehållet.
  • Saltreduktion med några tiondels gram per 100 gram kan innebära kraftigt minskad saltmängd per portion.
  • De flesta livsmedel som undersökts har i dag tydlig märkning med saltinnehåll och/eller mängd natrium. Undantag är exempelvis Scan, vissa av Felix produkter och några av Lidls egna varumärken där märkning saknas. Önskvärt vore om mängd salt per 100 gram samt i förekommande fall per portion alltid anges på förpackningen och inte endast natrium.
  • Det torde finnas stora möjligheter att successivt minska mängden salt i svenska livsmedel.

 

Ladda ner rapporten som pdf.

Ladda ner tabellen "Varor med lägst och högst saltmängd".

Läs mer om vårt arbete för mindre salt i maten.

Kontakt: Minna Hellman, ansvarig hälsa.

 

Fakta om rapporten

Vi genomförde granskningen under perioden 22 juli-15 augusti 2013. Ett urval av varor på Coop, Ica, Willys och Lidl har granskats.

Publicerad: 2013-09-12

Cookies är viktiga för att sidan ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att komma ihåg inloggningsdetaljer och tillhandahålla säker inloggning, samla in statistik för att optimera sidans funktionalitet och leverera innehåll som är optimerat för dina intressen. Klicka på Acceptera för att acceptera cookies och gå direkt till sidan. Läs mer om cookies.