Hem

Kapten Reko

Kapten Reko och Rekospelet är ett utbildningsmaterial som syftar till att lära förskolebarn och vuxna i deras närhet varför man inte ska slänga maten och vad man kan göra för att minska matsvinnet.

Hur mycket mat slängs?

Visste du att hushållen slänger ca 100 kg matavfall per person och år. Cirka hälften av det (45 kg) är matsvinn, dvs mat som hade kunnat ätas. Genom att ta hand om maten på rätt sätt kan vi lätt minska den siffran och göra både miljön och plånboken glada.

Kapten Reko vänder sig till 5-6 åringar

Spelet vänder sig till 5-6 åringar som går på förskolan det vill säga de som går sista året innan de börjar förskoleklass. Spelet skickas ut till förskolan och pedagogerna spelar detta tillsammans med barnen vid fyra olika tillfällen. Varje tillfälle innehåller en diskussionsdel, en aktivitet samt en utmaning. Vid varje avklarad del får man en pusselbit som senare leder fram till ett lösenord. Femte och sista tillfället sker på Skansen. Där får barnen lära sig kopplingen mellan mat, djur och natur. De får även träffa Kapten Reko och blir dubbade till Rekohjältar. Allt detta inklusive besöket på Skansen är självklart kostnadsfritt.

Kapten Reko - en prisvinnare

Under 2015 tilldelades Kapten Reko andra pris i kategorin Bästa aktivitet om hållbarhet och miljö i The Corporate Engagement Award. Kapten Reko fick även ett brons i kategorin Mest innovativa sponsoraktiviteten.

Anmälan

Vill er förskola vara med och spela Rekospelet?
Anmäl er till vårens spelomgång här.

 

Läs mer om Kapten Reko och hennes framtida flytt till Lill-Skansen.

Frågor om Kapten Reko?

Kontakt: John Backlund, projektledare. 

Vi vill minska matsvinnet

Vi har länge arbetar för minskat matsvinn i livsmedelskedjan.Läs mer om matsvinn här.

Publicerad: 2017-08-23

På KfS använder vi cookies för att sajten ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.