Hem

Kapten Reko

Kapten Reko och Rekospelet är ett utbildningsmaterial som syftar till att lära barn i förskolan/förskoleklass och vuxna i deras närhet varför man inte ska slänga maten och vad man kan göra för att minska matsvinnet.

Hur mycket mat slängs?

Visste du att hushållen slänger ca 100 kg matavfall per person och år. Cirka hälften av det (45 kg) är matsvinn, dvs mat som hade kunnat ätas. Genom att ta hand om maten på rätt sätt kan vi lätt minska den siffran och göra både miljön och plånboken glada.

Kapten Reko vänder sig till 5-7 åringar

Spelet vänder sig till barn i förskoleklass och 5-6 åringar som går på förskolan det vill säga de som går sista året innan de börjar förskoleklass. Spelet skickas ut till skolan och pedagogerna spelar detta tillsammans med barnen vid fyra olika tillfällen. Varje tillfälle innehåller en diskussionsdel, en aktivitet samt en utmaning. Vid varje avklarad del får man en pusselbit som senare leder fram till ett lösenord. Femte och sista tillfället sker på Skansen i Stockholm. Där får barnen lära sig kopplingen mellan mat, djur och natur. De får även träffa Kapten Reko och blir dubbade till Rekohjältar. Allt detta inklusive besöket på Skansen är självklart kostnadsfritt.

Kapten Reko - en prisvinnare

Under 2015 tilldelades Kapten Reko andra pris i kategorin Bästa aktivitet om hållbarhet och miljö i The Corporate Engagement Award. Kapten Reko fick även ett brons i kategorin Mest innovativa sponsoraktiviteten.

Anmälan hösten 2023

OBS! Vi har nu slut på spel på våra lager och under hösten jobbar vi med att ta fram nya uppdaterade spel, höstens spelomgång kommer därför att bli lite annorlunda än tidigare år. 

Vi har nu öppnat anmälan till att spela Rekospelet och besöka Skansen i Stockholm vecka 43. Sista dag för anmälan är 9 oktober. Antal platser är begränsade och brukar ta slut så först till kvarn. Nedan ser ni hur ni anmäler er:

Ni som har ett spel på förskolan sedan tidigare.

  • Anmäl ert besök till Skansen här.
  • Spela det spelet ni har på förskolan

Ni som INTE har ett spel på skolan sedan tidigare.

Anmäl ert besök till Skansen här.

Spela omgång 1-4 av Rekospelet på kaptenreko.se

Hoppa över omgång 5 av det digitala spelet och besök istället Skansen på det datum ni har anmält.

 

Läs mer om Kapten Reko och hennes högkvarter på Lill-Skansen.

Frågor om Kapten Reko?

Kontakt: John Backlund, projektledare. 

Vi vill minska matsvinnet

Vi har länge arbetar för minskat matsvinn i livsmedelskedjan.Läs mer om matsvinn här.

Publicerad: 2022-01-19