Kapten Reko och Rekospelet är ett utbildningsmaterial som syftar till att lära barn i förskolan/förskoleklass och vuxna i deras närhet varför man inte ska slänga maten och vad man kan göra för att minska matsvinnet.
Visste du att hushållen slänger ca 100 kg matavfall per person och år. Cirka hälften av det (45 kg) är matsvinn, dvs mat som hade kunnat ätas. Genom att ta hand om maten på rätt sätt kan vi lätt minska den siffran och göra både miljön och plånboken glada.
Spelet vänder sig till barn i förskoleklass och 5-6 åringar som går på förskolan det vill säga de som går sista året innan de börjar förskoleklass. Spelet skickas ut till skolan och pedagogerna spelar detta tillsammans med barnen vid fyra olika tillfällen. Varje tillfälle innehåller en diskussionsdel, en aktivitet samt en utmaning. Vid varje avklarad del får man en pusselbit som senare leder fram till ett lösenord. Femte och sista tillfället sker på Skansen. Där får barnen lära sig kopplingen mellan mat, djur och natur. De får även träffa Kapten Reko och blir dubbade till Rekohjältar. Allt detta inklusive besöket på Skansen är självklart kostnadsfritt.
Under 2015 tilldelades Kapten Reko andra pris i kategorin Bästa aktivitet om hållbarhet och miljö i The Corporate Engagement Award. Kapten Reko fick även ett brons i kategorin Mest innovativa sponsoraktiviteten.
Anmäl er till vårens spelomgång här. (Sista anmälningsdag 30 april).
På grund av den rådande situationen kommer vi tyvärr inte att kunna anordna en avslutning med Kapten Reko på Skansen som vi brukar göra. Istället kommer vi att publicera en digital föreställning i vår där vi har spelat in Kapten Reko från Skansen och där Skansens pedagoger besöker de olika djuren.
Rekospelet är kostnadsfritt och ligger din skola i någon av nedan kommuner levererar vi även spelet utan extra kostnad. Om skolan ej ligger i någon av nedan kommuner skickas spelen via post och då tillkommer en kostnad på 100 kr som betalas vid anmälan.
Läs mer om Kapten Reko och hennes högkvarter på Lill-Skansen.
Kontakt: John Backlund, projektledare.
Vi har länge arbetar för minskat matsvinn i livsmedelskedjan.Läs mer om matsvinn här.
Publicerad: 2019-08-16