Siffror från Naturvårdsverket (dec 2015) visar att butiker, restauranger och hushåll slänger allt mindre mat. Men rädslan att bli sjuk av mat med passerat datum kvarstår. En av fyra (27 %) uppger att de är noggranna med att inte äta mat vars bäst före-dag har passerat. Det är nästan exakt lika många som för fem år sedan (26 %). Och mer än hälften (53 %) uppger att det är rädslan att bli sjuk som ligger bakom. Det visar den undersökning som vi låtit Novus genomföra.
Läs mer om vårt arbete för minskat matsvinn.
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Konsumentföreningen i Stockholm. Syftet med undersökningen är att undersöka hur allmänheten bland annat ser på att slänga mat och bäst före-datum. En del av frågorna har ställts både en och eller två gånger tidigare 2009/2010.
Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18-79 år. Antal intervjuer som genomförts är 1 019 stycken och deltagfrekvensen är 61%.
Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Läs mer om panelen i slutet av rapporten.
Publicerad: 2015-12-16