Hem

Tvätt på rätt sätt

Genom att tänka på hur ofta du tvättar dina kläder och vilka tvättmedel du använder kan du spara både energi och miljö. Och kläderna håller längre. Här har vi samlat våra bästa råd för ett hållbart tvättande.

Använd rätt tvättmedel och mängd

Dagens tvättmedel är koncentrerade och en liten mängd räcker långt. Kolla upp hur mycket tvättmedel som behövs till det vatten och den maskin du har, och mät upp rätt mängd. Höftar du är det lätt att det blir lite för mycket och mer tvättmedel gör inte tvätten renare. Istället kan det hända att tvättmedelsrester inte sköljs ut ordentligt och blir kvar i kläderna.

300X300_2.pngKulörtvättmedel används för färgade kläder. Vita textiler kan bli lite gråaktiga av kulörtvättmedel eftersom det oftast behövs lite blekmedel för att behålla vitheten.

Vittvättmedel innehåller blekmedel och ska inte användas på färgade kläder.

Specialtvättmedel/fintvättmedel ska användas på silke och ylle eftersom andra tvättmedels enzymer kan skada de känsliga fibrerna.

Tips:
Hårt eller mjukt vatten? Kolla med din kommun så att du doserar tvättmedlet rätt. Stockholm har mjukt vatten.

Välj miljömärkt! Det kan vara svårt att förstå vad tvättmedlen innehåller. Svanen och Bra Miljöval innebär att innehållet är granskat och godkänt.

Byt tvättmedel ibland! Vissa tvättmedel innehåller enzymer som löser fläckar. Därför kan det vara smart att byta ibland.

Skippa sköljmedel

Sköljmedel innehåller kemikalier som åker ut med avloppsvattnet. Vissa plagg kan dessutom skadas av sköljmedel, till exempel tappar en del träningskläder sin förmåga att andas och handdukar får sämre uppsugningsförmåga.

700x300_3.png

Tips:
Lägg lite lavendel i garderoben om du vill att det ska lukta gott.

En matsked ättika i maskinen kan hjälpa mot stela jeans. Bättre för miljön än sköljmedel.

Väg tvätten

Tvättmaskiner är olika, så det är bra att veta hur mycket tvätt som går in. Många packar in för lite, så ett tips är att väga tvätten innan du fyller trumman. Tvätten blir inte renare för att det är mindre i maskinen.

Förtvätt behövs bara om kläderna är riktigt hårt smutsade. 

700x300_4.png

Tips:
Två påslakan, fyra örngott och två badhanddukar väger cirka 3 kg.

Kolla tvättråden innan du köper kläder. Är det värt om plagget kommer behöva tvättas separat?

Använd tvättpåse om du tvättar känsliga plagg, till exempel sidenblusen eller den broderade duken.

Tvätta vid rätt temperatur

Förr var rådet att underkläder, lakan och handdukar skulle tvättas vid 60 grader. Nu säger många tvättmedelstillverkare att tvätten även blir ren vid lägre temperaturer. Då räcker det oftast med 30 eller 40 grader. Kör en tvätt i 90 grader lite då och då, så håller sig maskinen fräsch.700x300_5.png

Tips:
Om din maskin inte luktar gott kan du hälla i 1 dl ättika och köra ett program på 90 grader utan tvätt i maskinen.

Låt tvättmaskinens lucka stå på glänt när du inte tvättar så håller den sig fräsch längre.

Torka naturligt

Kläderna mår bäst av att torka hängande. Att tumla och torka i torkskåp kräver energi och dessutom sliter torktumlaren på kläderna. 

Tips:
Torka skjortor och tröjor på galgar så blir det mindre att stryka.

Att torktumla skjortor och tröjor en kort stund gör dem mindre skrynkliga när de hängs upp.

Behöver du verkligen tvätta?

I en studie där man undersökte folks tvättkorgar visade det sig att enbart några få procent av innehållet var riktigt smutsigt. Många tvättmaskiner är idag energisnåla, men bäst för miljön är så klart att undvika att tvätta helt.

Underkläder behöver bytas varje dag, men andra plagg kan användas igen om de inte är synligt smutsiga eller luktar illa. Kanske räcker det med att ta bort en fläck för hand istället för att tvätta hela plagget.

700x300_6.png

Tips:
Ull är ett material som sällan behöver tvättas. Häng ut plaggen på vädring så rengör de sig själva. Även andra material kan kännas fräscha igen efter att ha vädrats.

Ett skrynkligt plagg kan slätas ut av att hänga i badrummets ånga.

Ladda ner och skriv ut vår lathund Lätt att tvätta rätt och sätt upp den i tvättstugan.

Lätt att tvätta rätt.png

Publicerad: 2019-07-16