Hem

”Coliving” kan bidra till att lösa bostadskrisen

Ett eget rum och badrum i en snyggt inredd lägenhet där man delar kök och vardagsrum med andra. Företaget Colive etablerar delningslägenheter, som kallas ”coliving”, för unga mellan 20 och 35 år. Till en rimlig kostnad.

Läs om vårt samarbete med COLIVE.

I september i år slog antalet bostadsköande rekord i Storstockholm. Drygt 660.000 människor står i kön och varje år tillkommer cirka 40.000 personer. Väntetiden är drygt tio år i hela Stockholms län, men betydligt längre i innerstan och närförorter. Resultatet blir skyhöga andrahandshyror och många inneboende.

- Det är förstås jättesorgligt för unga vuxna som behöver någonstans att bo, säger Katarina Liljestam Beyer som är vice vd på Colive, men det finns också en stor risk att Stockholm inte blir en stad att räkna med på grund av denna dysfunktion. Företagen kan inte rekrytera och unga kan inte ta sitt första jobb för att de inte har någonstans att bo.

Ett modernt kollektiv

Enligt Katarina Liljestam Beyer är coliving en del av lösningen på bostadskrisen. Hon är en av grundarna till företaget Colive som erbjuder delningslägenheter, ett sorts modernt kollektiv. De delningslägenheter som Colive skapar i samarbete med fastighetsbolag vänder sig till målgruppen 20-35 år.

Colive_3D_typlght_700x404.jpg

De som är unga idag vill ha ut något mer av sin bostad än bara tak och väggar. I de nya bostäder som planeras skapas miljöer för umgänge, bil- och cykelpooler, möjligheter att få mat levererad med mera, berättar Katarina Liljestam Beyer.


Delningslägenheterna kan liknas vid väl utformade studentkorridorer där alla har sitt eget rum och badrum, men även tillgång till påkostade gemensamma ytor med kök och vardagsrum för ”social interaktion och gemenskap”. Undersökningar som Colive tagit del av visar att ungefär hälften av målgruppen vill bo tillsammans med andra utöver sin närmaste familj.

Nytorget, Lidingö och Haninge

I maj öppnade Colive sitt första delningsboende, Colive Lab, vid Nytorget i Stockholm och nu i höst öppnar Colive U25 på Lidingö. Om ett år, hösten 2020, slår Sveriges första och största nybyggda delningsboende upp portarna i Haninge där cirka 100 hyresgäster kommer att rymmas.

- En etta i andra hand kostar idag 11.000-12.000 kr, säger Katarina Liljestam Beyer. Det är alldeles för mycket pengar. Vårt långsiktiga mål är att bostäderna ska kosta runt 6.000 kr totalt i månaden. Då ligger hyran på cirka 4.000 kr och servicekostnaden på cirka 2.000 kr.

En av poängerna med Colives delningsboenden är nämligen att det mesta ingår, det vill säga möblerade gemensamma ytor, semi-möblerade rum, el, wifi, städning, porslin och köksutrustning. Genom att göra de privata rummen så små och yteffektiva som möjligt och dela på gemensamma ytor kan man hålla kostnaderna nere.

- Vi drar ner ytorna med cirka 40 procent från en ”snitt-etta” vilket gör det billigare och dessutom mer hållbart. Alla behöver inte ha ett eget kök. Många unga vuxna lagar inte ens mat varje dag. Och om man lagar mat vill många göra det tillsammans med andra. Den sociala aspekten är också viktig att se till, säger Katarina Liljestam Beyer.

Läs vad Annika tycker, som bor i en nyrenoverad delningslägenhet vid Nytorget

Colive_Friends-in-the-lab_Foto_Marica-Leone_700x384.jpg

Med hjälp av ett verktyg för ”roomiematchning” skapat av psykologer och beteendevetare får de som söker bostad hos Colive svara på frågor för att sedan matchas ihop med andra. Allt för att minimera friktion i bostaden.
Foto: Marica Leone


Colives mål är att delningslägenheter ska bli en helt ny bostadsform, men ännu så länge håller de sig till hyresrättens regelverk. Katarina Liljestam Beyer vill skapa en hyresform med hög livskvalitet som är trygg, social och där hyresgästen är garanterad ett eget kontrakt med vanlig uppsägningstid. Samtidigt ska det vara flexibelt eftersom målgruppen förmodligen kommer vilja jobba på olika platser, plugga och resa. Hon tror dock inte att alla kommer bo så här hela livet.

- Jag tycker att det är viktigt att öppna upp för olika typer av boenden, inte bara hyresrätter och bostadsrätter. Jag tror också att coliving kan vara intressant för andra målgrupper, till exempel pensionärer eller ensamstående med barn, men där är vi inte än, avslutar Katarina Liljestam Beyer.

Läs mer om Colive
www.colive.se

Publicerad: 2019-10-10