Hem

KfS stöttar innovationsprojektet Bloomer

Bloomer är ett program med åtta tech-startups som vill förändra livsmedelsbranschen och skapa förutsättningar för en mer hållbar värld.

Deltagarna i programmet får möjlighet att skräddarsy sin läroplan samt får tillgång till marknadsplatser, data, välrenommerade mentorer och unika nätverk. KfS deltar i Bloomer i samarbete med Coop, Sweden Foodtech, som arbetar med att hjälpa företag att anpassa sig till framtidens matsystem, och Norrsken, som är specialister på att utveckla affärsidéer till lönsamma företag. 

Bland hundra ansökningar har åtta företag valts ut att delta i programmet som syftar till att göra livsmedelsbranschen mer hållbar. Företagens affärsidéer och planer granskas och förfinas i en strukturerad process där mentorer och experter utgör ett viktigt stöd.

— Vi är glada att de åtta företagen som ska delta i Bloomer acceleratorprogrammet äntligen är utvalda. Det har varit en spännande och svår process att välja ut åtta bland många intressanta ansökningar. Bloomer är starten på en resa där vi ser att Coop och Kooperationen kan få stort utbyte av dessa innovativa entreprenörer för att stå rustade och driva mot  en spännande framtid. Tillsammans blir vi en mer relevant aktör och vi skapar mer nytta till våra medlemmar, säger Axel Boethius, hållbarhetsstrateg på KfS.  

Information om de utvalda entreprenörerna:

Foodla:
Foodla erbjuder ett verktyg som digitaliserar lokala livsmedelsproducenter. Den egenutvecklade plug and play-lösningen hanterar all information från en producent samtidigt som den automatiserar orderprocessen och förenklar informationsflödet mellan producent och etablerade livsmedelsaktörers onlinebutiker.

— Vi känner oss både stolta och priviligierade över att vara ett av de utvalda företagen. För tillfället är vi i en expansionsfas. Hjälpen och stödet från alla kompetenta personer i programmet är ovärderlig för oss i vår fortsatta resa, säger John Gabrielsson, medgrundare Foodla.

Läs mer om Foodla.

Grönska:
Grönska är ett svenskt teknikföretag som utvecklar teknik för vertikalt jordbruk. Företagets syfte är att erbjuda ett hållbart, lokalt odlat alternativ till importerad mat och möjliggöra mer självförsörjande städer. — Vi är glada över att vara en del av acceleratorprogrammet Bloomer. Det är ett stort steg mot att göra Sverige till en plats där grönsaker kan produceras året runt, säger Robin Lee, vd Grönska.

Läs mer om Grönska.

Leafymade:
Med inspiration från vad naturen har att erbjuda och traditionell kunskap, tillverkar Leafymade tallrikar och annan servis utav enbart löv. Även de som skräpar ner efter sig lämnar inga spår då Leafymades produkter bryts ner lätt i såväl naturen och i hemkompost. — Förutom att få inspiration av den breda kompetensen i Bloomer-nätverket med foodtech- och hållbarhetsentusiaster, ser vi fram emot att fortsätta utveckla vårt bolag, säger Vinh Hoang, CFO på Leafymade.

Läs mer om Leafymade.

Lunch.Co
Lunch.Co är en marknadsplats och plattform där kollegor kan köpa och sälja lunch på sina arbetsplatser. Det här är en marknad som är redo för disruption anser Lunch.Co. — Acceleratorn Bloomer ger oss möjligheten till samarbete med tre nyckelspelare som vi delar gemensamma värderingar med. Partnerskapet ger oss även möjligheten att stärka vår grund samtidigt som vi bygger vårt ekosystem för att nå vår vision, säger Marie Louise Dahl, head of partnerships på Lunch.Co.

Läs mer om Lunch.Co.

Trustrace:
Trustrace är en plattform för spårbarhet och transparens i leveranskedjan för att uppnå full spårbarhet från källa till slutprodukt. Plattformen samlar in, verifierar och analyserar data för att säkerställa materiell integritet och ESG-överensstämmelse mellan produktionsanläggningar. — Vi ser väldigt mycket fram emot möjligheten att skräddarsy vår plattform till livsmedelsindustrin under Bloomer-programmets gång, säger Shameek Ghosh medgrundare och vd på Trustrace.

Läs mer om Trustrace.

Plant Jammer:
Plant Jammers AI skapar recept skräddarsydda för användaren så att de enkelt och spontant kan laga mat med vad som helst i kylen eller vad som ser bra ut i matbutiken. Med Plant Jammer kommer man aldrig behöva söka efter recept igen. — Plant Jammers smarta receptmotor kan komplettera redan befintliga utmärkta initiativ för att minska matsvinn. Med Plant Jammer vill vi ge hushållen möjlighet att hitta och handla recept som bekämpar matavfall, säger Michael Haase, vd och grundare på Plant Jammer.

Läs mer om Plant Jammer.

Vembla:
Vembla erbjuder en unik digital plattform med ett stort urval livsmedel, läkemedel och husgeråd från lokala handlare. Visionen är att förenkla människors liv och erbjuda utmärkt bekvämlighet oavsett vad man handlar till. — Vår affärsidé bygger på täta partnerskap och därför är det extra kul att Coop tillsammans med Norrsken intresserat sig för vår lösning och tror på vår idé om snabba leveranser från lokala butiker ut till kund. Den modellen kommer att vara avgörande för framtidens dagligvaruhandel online, inte minst från ett hållbarhetsperspektiv, säger Sunil Dutt vd på Vembla.

Läs mer om Vembla.

Volta Greentech:
Kor står idag för 5% av de globala utsläppen av växthusgaser, mer än dubbelt så mycket som utsläppen från alla världens flygplan. Volta Greentech utvecklar ett naturligt algbaserat fodertillskott för kor som vid endast 1% inblandning i djurens foder minskar deras produktion av metan med upp till 80%. — Denna lösning har enorm potential, men för att det skall lyckas krävs nära och genomgående samarbete med matindustrin. Bloomer är en fantastisk möjlighet att arbeta nära Coop för att lösa hur man minskar metanutsläpp i deras värdekedja för kött och mjölk, säger Leo Wezelius, CMO på Volta Greentech.

Läs mer om Volta Greentech.

 

Läs mer om Bloomer här

Publicerad: 2020-03-09