Hem

Maten vi äter - gamla och nya myter

Äppelmos i lingonsylten och plastkulor i margarinet? Knappast, men somliga tror det. Resultatet av vår undersökning visar att många gamla matmyter fortfarande lever och att nya har tillkommit. En del vet till exempel inte att E:et i E-nummer betyder att tillsatsen är testad och godkänd av EU och att fryst mat inte innehåller mycket konserveringsmedel.

Sammanfattning

Nedan redovisas sex av 25 frågor

Sju av tio tror fortfarande att det finns äppelmos i lingonsylten
För många år sedan uppdagades det att några lingonsylttillverkare drygade ut sylten med äpple. Detta sker inte längre. Men 72 procent av svenskarna tror fortfarande att det är sant.

Var fjärde tror att fryst mat innehåller mycket konserveringsmedel
Fryst mat behöver generellt sett inte konserveringsmedel i och med att frysningen i sig konserverar livsmedlet.

Över hälften tror att matens miljöpåverkan kommer från transporterna
65 procent av svenskarna tror att det är transporterna som står för den största miljöbelastningen i livsmedelskedjan, men det stämmer inte. I ett livscykelperspektiv är det råvaruproduktionen som i de flesta fall har störst andel av produktens totala miljöpåverkan.

Nästa alla tror att det finns genmodifierade livsmedel i svenska butiker
Det är tillåtet med genmodifierade livsmedel i EU, men de största svenska livsmedels-kedjorna har valt att inte ha dessa produkter i sitt sortiment. Trots det tror 90 procent av svenskarna att det finns i svenska livsmedel.

Kunskapen om E-nummer är ganska låg
De flesta livsmedelstillsatser har ett ID-nummer, ett så kallat E-nummer. E:et står för EU och betyder att EU har bedömt och godkänt tillsatsen. 40 procent av svenskarna kände till detta.

Myten om plastkulor i lättmargarin lever fortfarande
Två tredjedelar (66%) har lärt sig att ryktet från 70-talet, om plastkulor i margarin, är en myt. Men var tredje (34% ) tror fortfarande att det stämmer.

Majoriteten tror att det är vanligt med industriella transfetter
Kritiken mot industriella tranfetter har gjort att de i princip försvunnit från den svenska livsmedelsmarknaden. Livsmedelsverkets stickprovsundersökningar visar att de återfinns i ytterst få livsmedel, oftast importerade kex och kakor. Trots det tror åtta av tio (80%) att det är vanligt förekommande.

 

Ladda ner rapporten som pdf.

Kontakt: 
Anna Lilja, ansvarig miljö.

Fakta om undersökningen

Undersökningen är enomförd av marknadsundersökningsföretaget YouGov via onlineintervjuer. Enkäten besvarades under perioden 9-13 mars 2010 av totalt 1 020 kvinnor och män i åldern 18-64 år.

Publicerad: 2010-04-12