Hem

Sant eller falskt om mat och hälsa

Intresset för kost och hälsa är stort men den information som sprids genom reklam, i sociala medier och i bloggar stämmer inte alltid. Vi har ställt upp ett antal påståenden om kost och hälsa och bett drygt 1 000 personer svara sant eller falskt. Vad svenska folket tror stämmer inte alltid överens med verkligheten.

  • Nötter innehåller mer kalorier än smågodis, men sex av tio svenskar tror att det är tvärtom.
  • Sex av tio tror att alla skulle må bättre om de åt mindre gluten, men det finns det inte några vetenskapliga belägg för.
  • Cirka hälften tror att detox-kurer renar kroppen, men det finns det inte några vetenskapliga belägg för. Det är sannolikt nyttigt att dricka grönsaksjuicer men det renar inte kroppen från gifter.
  • Att man fortare blir mätt av proteinrik mat har folk koll på. Sju av tio känner till det.
  • Det är ingen idé att dricka C-vitamin (brustabletter) om för att förebygga förkylning. Men nästan hälften tror att det fungerar.
  • Energidryck med koffein ökar inte prestationen vid träning mer än vad läsk gör. Men fyra av tio tror det.

Ytterligare 8 myter finns i rapporten.

 

Ladda ner rapporten som pdf.

Läs mer om vårt arbete med konsumentmyter.

Kontakt:  Minna Hellman, ansvarig hälsa.

Fakta om rapporten

Undersökningen är genomförd under perioden 17-22 februari 2015 via YouGov Sveriges Internetpanel. Den är gjord bland män och kvinnor 15 år och äldre. En inbjudan till undersökningen skickades ut via e-mail till personer som passade in på kriterierna för studien. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.Totalt genomfördes 1215 intervjuer.

 

Publicerad: 2015-09-23

På KfS använder vi cookies för att sajten ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.