Hem

Så länge håller...

Många frukter och grönsaker kan förvaras i kylen, men några av dem får köldskador om det är för kallt.

Här har vi sammanställt hur länge några av våra vanligaste mejerier, frukter och grönsaker håller. Ladda ner en mer utförlig lista.

Så länge håller mjölk

Mjölk är ett ganska känsligt livsmedel som mår bra av att förvaras kallt. På mjölkpaketet finns en rekommendation om förvaring i max +8 grader och bäst före-datumet är satt utefter en sådan förvaring. Mjölken har betydligt längre hållbarhet än så om du förvarar den i +4 grader eller kallare.

Så länge håller ost

Hårdost har lång hållbarhet. Om du upptäcker mögel, skär bort möglet samt ytterligare en centimeter runtomkring. Resten går bra att äta. Förvaras i plastpåse i kyl. Riv gärna ost och frys in.

Så länge håller yoghurt

Yoghurt är en syrad mjölkprodukt med relativt lång hållbarhet. Har du bara yoghurten ordentligt kyld så håller den oftast 7–10 dagar efter bäst före-datum.

Så länge håller grädde

Grädde som har fått stå i kylen har hållbarhet på minst tre till fyra dagar efter bäst före-datum har passerat. Lukta och smaka på grädden innan du bestämmer dig för att slänga den. Är grädden dålig luktar och smakar den ”gammalt” eller surt

Så länge håller crème fraîche

Crème fraiche är en syrad grädde med lång hållbarhet. Har du bara crème fraiche ordentligt kyld så håller den oftast 7–10 dagar ytterligare efter bäst före-datum.

Så länge håller ägget

Ägg har lång hållbarhet. Om man förvarar ägg i kylskåp med den spetsiga delen nedåt har svenska ägg en hållbarhetstid på två till tre månader.
 

Så håller potatis längre

Potatis är en tålig knöl som vid rätt förvaring kan hålla upp till åtta månader. Optimal förvaring är mörkt och vid en temperatur mellan +4 till +6°C. Förvaras potatisen ljust kan den bilda ofarligt klorofyll som gör den grön. Den ofarliga gröna färgen signalerar även att det kan ha bildats giftiga glykoalkaloider i potatisen och därför ska man kasta bort gröna potatisar. Glykoalkaloider kan även bildas om potatisen skadats och därför bör man skära bort det skadade området med god marginal.

Så länge håller kokt pasta

Förvara koka pasta i en lufttät förpackning och kyl ned den inom två timmar efter att du lagat den, så håller den länge. Har du +4-5 grader i kylen håller sig pastan fräsch i minst fem dagar. Lukta på pastan innan du beslutar dig för att kasta den. Luktar och smakar den inget konstigt och ser okej ut i konsistensen så går den oftast bra att äta.

Så länge håller kokt ris

Förvara kokt ris i en lufttät förpackning och kyl ned det inom två timmar efter att du lagat det, så håller det länge. Har du +4-5 grader i kylen håller sig riset fräscht i minst fem dagar. 
 

Så håller avokadon längre

En omogen avokado förvarar du bäst i rumstemperatur till den mjuknar och om du inte vill äta den direkt flyttar du den till kylen. Optimal förvaringstemperatur för avokado är +7-13°C.

Så håller tomat och gurka längre

För att behålla tomatens aromer och smaker, förvaras de bäst vid en temperatur mellan +11-14°C. Är tomaterna lite omogna kan man med fördel ha dem i rumstemperatur. Gurkan trivs bra i samma temperatur som tomaten.

Publicerad: 2018-11-01