Hem

Matsvinn i siffror

I februari 2020 presenterade Naturvårdsverket nya siffror för matavfallet gällande butiker, restauranger och hushåll i Sverige. Nedan kan du ta del av del av statistik från den rapporten.

Vi svenskar producerar varje år 1,3 miljoner ton matavfall. Detta motsvarar 133 kg per person och år. Och det är hushållen som slänger mest matavfall, totalt 917 000 ton, motsvarande 70 % av det totala svinnet. Livsmedelsbutikerna kommer på andra plats med 8 % av det totala svinnet.

Rapporten rekommenderar en minskning av matsvinnet genom bättre förvaring och medvetet ätande. Läs rapporten här.

Kantar-Sifo gjorde i september 2019 en undersökning om matsvinn på uppdrag av Axfood. Undersökningen visade att varannan svensk aktivt försökt minska sitt matsvinn under det senaste halvåret. Miljöskäl anges som den främsta orsaken till att försöka minska sitt matsvinn. Läs mer om undersökningen. 

 

Bland våra egna rapporter hittar du flera om matsvinn.

Publicerad: 2018-11-01

Cookies är viktiga för att sidan ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att komma ihåg inloggningsdetaljer och tillhandahålla säker inloggning, samla in statistik, bl.a. antal besökare, tid på hemsidan, demografi och vilka ämnen som är populärast för att optimera sidans funktionalitet. Klicka på Acceptera för att acceptera cookies och gå direkt till sidan. Läs mer om cookies.