Hem

Matsvinn i siffror

2020 presenterade Naturvårdsverket nya siffror för matavfallet gällande butiker, restauranger och hushåll i Sverige. Nedan kan du ta del av del av statistik från den rapporten.

Vi svenskar producerar varje år 1,3 miljoner ton matavfall. Detta motsvarar 133 kg per person och år. Och det är hushållen som slänger mest matavfall, totalt 917 000 ton, motsvarande 70 % av det totala svinnet. Livsmedelsbutikerna kommer på andra plats med 8 % av det totala svinnet.

Rapporten rekommenderar en minskning av matsvinnet genom bättre förvaring och medvetet ätande. Läs mer här.

Kantar-Sifo gjorde i september 2019 en undersökning om matsvinn på uppdrag av Axfood. Undersökningen visade att varannan svensk aktivt försökt minska sitt matsvinn under det senaste halvåret. Miljöskäl anges som den främsta orsaken till att försöka minska sitt matsvinn. Läs mer om undersökningen. 

 

Bland våra egna rapporter hittar du flera om matsvinn.

Publicerad: 2018-11-01