Hem

Matsvinn i siffror

I maj 2018 presenterade Naturvårdsverket nya siffror för matavfallet gällande butiker, restauranger och hushåll i Sverige. Nedan kan du ta del av del av statistik från den rapporten.

Vi svenskar producerar varje år 1,3 miljoner ton matavfall. Detta motsvarar 129 kg per person och år. 75 % av detta alltså motsvarande 97 kg är från hushållen. Vi häller bland annat ut 10 kg kaffe i avloppen. 

Rapporten rekommenderar en minskning av matsvinnet genom bättre förvaring och medvetet ätande. Läs rapporten här.


Utöver målsättningen att minska matavfallet finns även en målsättning för vad som ska ske med det som trots allt blir matavfall. Regeringen har skapat etappmål för kompostering och rötning (biogas). 

2018 ska 50 % av allt matavfall gå till antingen biogas eller kompostering. 2016 var den uppnådda siffran 40 %. Vi är på god väg mot att uppnå målen. (2018 siffror presenteras tidigast 2019) Idag har ca 75 % av kommunerna något sorts system för det biologiska avfallet.

Bland våra egna rapporter hittar du flera om matsvinn.

Publicerad: 2018-11-01

Cookies är viktiga för att sidan ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att komma ihåg inloggningsdetaljer och tillhandahålla säker inloggning, samla in statistik för att optimera sidans funktionalitet och leverera innehåll som är optimerat för dina intressen. Klicka på Acceptera för att acceptera cookies och gå direkt till sidan. Läs mer om cookies.