Hem

Minska matsvinnet hemma

    • Planera dina inköp – skriv inköpslista.
    • Undvik impulsköp, t ex ’’tag 3 betala för 2’’.
    • Undvik storförpackningar av färskvaror.
    • Förvara maten på rätt sätt.
    • Laga mat på rester.

  • Tänk på att bäst före-datum är satt med marginal.
  • Laga lagom mycket mat.
  • Gör matlådor av överbliven mat.
  • Gör veckomatsedel och utgå från det du har hemma.
  • Genomskinliga burkar i kyl och frys.
  • Ge bort till grannen om du ska åka bort.
  • Rekommenderad temperatur: Kyl +4-5°C, sval +12°C -15°C, frys -18°C. Idag har nästan ingen en sval/skafferi. Ett alternativ kan istället vara grönsakslådan i kylskåpet där det ofta är lite varmare än i övriga kylskåpet.

  • Lita på dina sinnen. Lukta och smaka innan du slänger. Observera att detta inte gäller känsliga livsmedel som vakuumförpackad lax och livsmedel märkta med sista förbrukningsdag.
  • Även små mängder mat, som pasta och ris, är värt att frysa in. Lägg i en burk eller plastpåse och fyll på med mer efter hand.
  • Tråkiga ostkanter kan rivas och frysas in och användas till gratäng, tacos eller pizza.
  • Skala och hacka frukt som börjar bli dålig. Perfekt till smoothien.

Publicerad: 2018-11-01

Cookies är viktiga för att sidan ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att komma ihåg inloggningsdetaljer och tillhandahålla säker inloggning, samla in statistik för att optimera sidans funktionalitet. Klicka på Acceptera för att acceptera cookies och gå direkt till sidan. Läs mer om cookies.