Hem

Icanyheter, jan 2016: Upp till regeringen att minska matsvinnet

Nya siffror från Naturvårdsverket tyder på att matsvinnet minskar. Men Sverige ligger i lä internationellt. Regeringen behöver kliva fram och ta ansvar skriver veckans debattörer.

Matsvinn är en het fråga. Den finns ett stort engagemang runt om i landet. Några exempel: Livsmedelsbranschen har matsvinnet som en strategisk fråga i projektet "Hållbar livsmedelskedja". Skolor engagerar sig för att sluta slänga mat, sjukhus och äldreboenden lägger om rutinerna för att spara miljö och pengar. SVT sänder matlagningsprogram med recept baserad på rester.

Butiker ser över sina beställningsrutiner och överbliven mat med kort datum rabatteras. Flera initiativ kommer från livsmedelskedjor och butiker som skänker eler säljer överbliven, defekt eller mat med kort datum. Nya siffror från Naturvårdsverket tyder på att matsvinnet minskar.

Alla dessa initiativ är bra. Men jämfört med många andra länder ligger Sverige ändå i lä, beroende på att regeringen inte har tagit ledarskap i frågan. Myndigheterna har i och för sig fått några miljoner till utredningar och för att informera och stimulera hushållen att slänga mindre mat, men pengarna och projektet tog slut vid årsskiftet. Nu behövs en handlingsplan för att ta frågan vidare.

Exempelvis statligt stödda WRAP i Storbritannien, skjuter hela livsmedels-branschen framför sig i ett gemensamt åtagande "The Courtauld Commitment" som så gott som alla butikskedjor och industrier har skrivit under. Mål formuleras, pengar till forskning avsätts, ansträngningarna följs upp och utvärderas och nya mål stakas ut. Norge och Danmarks myndigheter är inne på samma spår.

I Frankrike har man gått ännu längre. Där förbjuds butiker att slänga mat, den ska istället skänkas till behövande eller gå till biogas, och restaurangerna har rekommenderats att alltid erbjuda sina gäster en doggybag.

I USA har landets myndigheter för jordbruk och miljö sparkat igång "US Food Waste Challange" med mål att reducera matsvinnet till hälften år 2030.

Detta är bara ett axplock av samordnade aktioner på hög nivå där regeringar, myndigheter, livsmedelsföretag och organisationer gör upp handlingsplaner tillsammans för att komma tillrätta med ett av de största globala hoten mot miljön, livsmedelssäkerheten, vattenbristen, företags- och hushållsekonomin: matsvinnet.

Med tydligare ledning och spelregler skulle vi tillsammans kunna bidra till en systemförändring inom matsvinnsfrågan.

Louise Ungerth, chef Konsument & Miljö, Konsumentföreningen Stockholm

Carolina Sachs, generalsekreterare, Axfoundation.

Läs om vårt arbete med "Minska matsvinnet".

Publicerad: 2016-01-14