Hem

Går det frysa in livsmedel på sista förbrukningsdag?

Sista förbrukningsdag är den sista dag som tillverkaren garanterar att ett livsmedel kan ätas utan fara för hälsan.

Livsmedelsbutikerna har inte så många dagar på sig att sälja livsmedel med sista förbrukningsdag, därför händer det att dessa varor allt som oftast är prisnedsatta. Men om man nu inte vill laga till dem direkt, kan man då frysa in varan på sista förbrukningsdag och äta den vid ett senare tillfälle? Det generella svaret på den frågan är ja.

Enligt Livsmedelsverket kan du frysa in ett livsmedel på sista förbrukningsdag och tina upp och äta det senare. Däremot ska du inte ha livsmedlet i frysen under en längre tid på grund av att det riskerar att härskna. Det man också bör tänka på är att se till att upptiningen sker på ett bra sätt så att livsmedlet inte blir dåligt under upptiningstiden. Har du dessutom möjlighet att tillaga livsmedlet innan du fryser in det, är det alltid bättre.

Hur länge kan ett livsmedel ligga i frysen?

Ett livsmedel som fryses in när det nått sista förbrukningsdag innehåller troligtvis fl er bakterier och nedbrytande en - zymer än när det nådde butiken. Vid nedfrysningen stannar livsmedlets bakterietillväxt av när det blivit tillräckligt kallt, men nedbrytningen av livs medlet kan långsamt fortsätta i lägre temperaturer. Därför bör du inte ha sådana livsmedel i frysen mer än ett par veckor.

Fet mat särskilt känslig

Fet mat som fet fisk, många typer av korvar och vissa pålägg, har kort livslängd i frysen. Dessa livsmedel är extra känsliga för enzymnedbrytning (härskning), därför bör du vara extra uppmärksam vid upptiningen.

Publicerad: 2017-11-08