Hem

Kapten Reko högkvarter finns på Lill-Skansen

Både stora och små kan bege sig till Lill-Skansen och utforska sambandet mellan djur, natur och maten vi äter, i en lekfull miljö.

Sedan Kapten Reko lanserades 2014 har flera tusen förskolebarn spelat Rekospelet. Där har de fått lära sig varför de inte ska slänga mat och vad de kan göra för att minska matsvinnet. Rekospelet har haft ett enormt genomslag bland både barn och vuxna i deras närhet, och förskolelärarna är eniga om att konceptet är ett mycket bra utbildningsverktyg och verktyg för beteendeförändring.

Lekande och lärande om hållbarhet

Vi är projektpartner till Lill-Skansen och nu svetsas partnerskapet samman ytterligare när spelets frontfigur, Kapten Reko, flyttat in på Lill-Skansen.

– Med all den uppskattning vi får från barn, föräldrar och pedagoger tyckte vi det var dags att göra Kapten Reko tillgänglig för allmänheten. Nu kan alla ta del av hennes lekande lärande om hållbarhet, säger John Backlund, projektledare på KfS.

Även från Skansens håll är man positiv till Kapten Rekos flytt.

– I och med att Kapten Reko flyttat in på Lill-Skansen har vi en utmärkt arena för att lära våra drygt en miljon besökare varje år att värna om djur och natur. Det är en hjärtefråga för oss, säger Jens Djupa, pedagog på Lill-Skansen.

Mycket färger och detaljer

En annan som är glad över Kapten Rekos nya hem är illustratören Anna Westin, som målat de fina väggarna i högborgen.

– Jag har jobbat med Kapten Reko sedan starten 2014, så hon ligger mig givetvis varmt om hjärtat och jag tycker det är jättebra att hon fått en permanent plats på Lill-Skansen. Jag tror starkt på den här karaktären och hennes budskap, och ju fler barn som kan ta del av henne desto bättre. 

Innan hon började måla var hon lite nervös över hur det skulle vara att jobba på så stora ytor under ganska kort tid. Hon hade fyra veckor på sig och besökarna fanns där som publik under arbetets gång. Men det var otroligt roligt hela tiden och publiken var väldigt positiv och glad över alla färger och detaljer.

– Jag har verkligen jobbat med att försöka fylla ut bilderna med så mycket djur och detaljer som det bara går. Mitt mål var att man ska kunna titta länge och ändå hitta nya saker nästa gång man tittar.

En dröm som gått i uppfyllelse

För Anna Westin är det en barndomsdröm som gått i uppfyllelse.

– När jag var liten fantiserade jag ofta om att mina teckningar skulle börja leva och nu när Kapten Reko finns som en livs levande person med ett eget hus är det precis det som har hänt. Jag är så himla stolt och glad över vad vi tillsammans åstadkommit och tycker förstås att alla ska besöka hennes nya hem på Lill- Skansen.

Läs mer om Kapten Reko.

Publicerad: 2017-10-23