Hem

Inköpslista och portionsguide till påskbordet

Inköpslistan visar vägen till de Krav- och Fairtrademärkta alternativen på buffén. Portionsguiden hjälper dig beräkna mängden mat så du slipper alla rester. Den här guiden är framtagen inför påsk, men går lika bra att använda till studentfirandet, midsommarfesten eller bröllopskalaset.

Alla varor på listan är märkta med Krav och/eller Fairtrade och finns i Coops sortiment.

På baksidan finns portionsberäknaren som hjälper dig beräkna hur mycket du behöver köpa för att det ska räcka till alla dina gäster och heller inte bli för mycket över. Räkna till exempel med 100-150 gram kött och fisk, och 250-350 gram tillbehör. För visst är det skönt när middagen är över och du slipper stå där med en massa rester.

Ladda ner inköpslistan och portionsguiden till påskbordet som pdf.

Motsvarande guide finns också för julbordet.

Tips: Gör en tvåsidig utskrift och vik på mitten så har du en färdig folder.

Bra buffétips

  • Hur hungriga är gästerna? Vilken tid på dagen serveras påskbordet? På kvällen går det åt mer mat för då har man mer tid på sig än vid en lunch.
  • Är det kvinnor eller män eller en blandad grupp som ska äta? Män äter i allmänhet mer än kvinnor.
  • Finns det någon favoriträtt? (Gäller speciellt barn.) Om någon rätt är extra eftertraktad bör portionerna göras större.
  • Lägg upp lite mat i taget, då håller den bättre och räcker längre. Det är också lättare att spara maten om den inte stått framme.
  • Lägg upp maten i lagom stora skålar eller fat. Det ser mer ut om du använder små skålar eller små fat.
  • Skiva kött, fisk och bröd i tunna och små skivor. Man tar hellre en gång till än sitter och tampas med samma skiva under hela påskbordet.
  • Kom ihåg att förvara maten i kallt kylskåp, ca 4-5 grader, då håller den länge.
  • Frys snabbt in mat som inte går åt och packa i platta paket som är lätta att tina. Det mesta går utmärkt attfrysa.
  • Får man ägg kvar efter påsken går det lätt att göra en omelett av i stort sett vilka rätter som helst. 

Publicerad: 2017-03-01

Cookies är viktiga för att sidan ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att komma ihåg inloggningsdetaljer och tillhandahålla säker inloggning, samla in statistik för att optimera sidans funktionalitet och leverera innehåll som är optimerat för dina intressen. Klicka på Acceptera för att acceptera cookies och gå direkt till sidan. Läs mer om cookies.