Hem

Recept Grytan

Gör så här: 

  1. Ta reda på vilka råvaror som finns, planera i gruppen och ta fram allt som behövs.
  2. Skala och skär löken i småbitar och skala och skär vitlöken mycket tunt.
  3. Tvätta, skala och skär rotfrukterna i små bitar eller strimlor.
  4. Mät upp oljan eller margarinet i en stekgryta och värm snabbt.
  5. Bryn all lök och köttfärsen lätt i stekgrytan. Ta hjälp av en trägaffel.
  6. Sänk värmen - häll i tomaterna och rotsakerna, tillsammans med linserna och vattnet.
  7. Salta, krydda och smaka.
  8. Sjud under lock i 15 min.
  9. Lägg i bönorna, kika upp och servera.
  10. Fundera över vad du ska använda röran till: Om den är för lös - sjud ytterligare 5 minuter utan lock. Om den är för torr - späd med vatten.
  11. Blev det kvar mat efter måltiden? Kyl i så fall ner maten snabbt. Stora mängder kan kylas ner i kallt vattenbad eller ställas ut på balkongen om det är kyligt ute. Tänk på att bakterier växer snabbt i mat som svalnar långsamt.

Tips på ingredienser: 

(4 personer)

  • 1 st gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 400 g rotfrukter t.ex. rotselleri, morot, potatis, kålrot eller palsternacka
  • 1 msk rapsolja eller flytande margarin
  • 100-200 g köttfärs (beroende på mängden linser och bönor)
  • 400-500 g tomatkross
  • 2-3 msk linser (tillsätt 1 dl vatten för varje msk linser)
  • 1 tsk salt
  • Kryddor - t.ex. peppar 1 krm, torkad chilipeppar 1 tsk + oregano 2 tsk
  • ½-1 burk bönor (beroende på mängden köttfärs) 

Ladda ner receptet som pdf. 

Exit ticket 

  • Nådde vi målet?
  • Vad har du lärt dig?
  • Har du lärt dig något nytt? 

Till lektionen Mat för hållbar utveckling.

  

Publicerad: 2018-05-25

Cookies är viktiga för att sidan ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att komma ihåg inloggningsdetaljer och tillhandahålla säker inloggning, samla in statistik, bl.a. antal besökare, tid på hemsidan, demografi och vilka ämnen som är populärast för att optimera sidans funktionalitet. Klicka på Acceptera för att acceptera cookies och gå direkt till sidan. Läs mer om cookies.