Hem

Recept Grytan

Gör så här: 

  1. Ta reda på vilka råvaror som finns, planera i gruppen och ta fram allt som behövs.
  2. Skala och skär löken i småbitar och skala och skär vitlöken mycket tunt.
  3. Tvätta, skala och skär rotfrukterna i små bitar eller strimlor.
  4. Mät upp oljan eller margarinet i en stekgryta och värm snabbt.
  5. Bryn all lök och köttfärsen lätt i stekgrytan. Ta hjälp av en trägaffel.
  6. Sänk värmen - häll i tomaterna och rotsakerna, tillsammans med linserna och vattnet.
  7. Salta, krydda och smaka.
  8. Sjud under lock i 15 min.
  9. Lägg i bönorna, kika upp och servera.
  10. Fundera över vad du ska använda röran till: Om den är för lös - sjud ytterligare 5 minuter utan lock. Om den är för torr - späd med vatten.
  11. Blev det kvar mat efter måltiden? Kyl i så fall ner maten snabbt. Stora mängder kan kylas ner i kallt vattenbad eller ställas ut på balkongen om det är kyligt ute. Tänk på att bakterier växer snabbt i mat som svalnar långsamt.

Tips på ingredienser: 

(4 personer)

  • 1 st gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 400 g rotfrukter t.ex. rotselleri, morot, potatis, kålrot eller palsternacka
  • 1 msk rapsolja eller flytande margarin
  • 100-200 g köttfärs (beroende på mängden linser och bönor)
  • 400-500 g tomatkross
  • 2-3 msk linser (tillsätt 1 dl vatten för varje msk linser)
  • 1 tsk salt
  • Kryddor - t.ex. peppar 1 krm, torkad chilipeppar 1 tsk + oregano 2 tsk
  • ½-1 burk bönor (beroende på mängden köttfärs) 

Ladda ner receptet som pdf. 

Exit ticket 

  • Nådde vi målet?
  • Vad har du lärt dig?
  • Har du lärt dig något nytt? 

Till lektionen Mat för hållbar utveckling.

  

Publicerad: 2018-05-25