Hem

Recept Soppan

Gör så här:

  1. Planera och ta fram allt som behövs.
  2. Mät upp vattnet och saltet - häll i en lagom stor gryta.
  3. Koka upp vattnet på hög värme med lock på, sänk värmen när det bubblar.
  4. Skala och skär potatisen i två delar. Skär tunna skivor av halvorna.
  5. Lägg potatisen i grytan och sjud på svag värme under lock i 10-15 minuter.
  6. Rensa, skölj och skär purjolöken i småbitar.
  7. Lägg i purjolöken och sjud i 5-10 minuter till.
  8. Ställ grytan i diskhon och mosa soppan med en potatisstöt eller mixa med mixer.
  9. Krydda med timjan, körvel, vitpeppar, ev. grädde.

Tips på ingredienser:

  • 2 medelstora potatisar/person
  • 2 dl vatten/person
  • 1 krm salt/person
  • 1 dm medelstor purjolök/person
  • Kryddor t.ex. timjan ½ krm + körvel ½ krm + vitpeppar knappt ½krm/person
  • 1 msk grädde/person

Ladda ner receptet som pdf.

Exit ticket

  • Nådde vi målet?
  • Vad har du lärt dig?
  • Har du lärt dig något nytt?

Till lektionen Sopa eller soppa - när blir maten skräp?

Publicerad: 2018-05-25

Cookies är viktiga för att sidan ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att komma ihåg inloggningsdetaljer och tillhandahålla säker inloggning, samla in statistik för att optimera sidans funktionalitet och leverera innehåll som är optimerat för dina intressen. Klicka på Acceptera för att acceptera cookies och gå direkt till sidan. Läs mer om cookies.