Hem
Havstenssunds ostron startades av Ulrika Lorensson och Mathias Svensson för 15 år sedan

Havstenssunds Ostron vann årets Änglamarkspris

Svenska folket och Änglamarksprisets jury har röstat fram Havstenssunds Ostron till vinnare av Änglamarkspriset 2019. Företagets ostronodling på västkusten visar tydligt att matglädje och hållbarhet går hand i hand. Priset delades ut på KfS Familjedag på Skansen den 1 september.

Änglamarkspriset delas ut årligen till ett företag, en organisation eller person som speglar hållbar matglädje och står för värdefulla insatser inom svensk miljö och ekologi. Havstenssunds ostron som startades av Ulrika Lorensson och Mathias Svensson för 15 år sedan står verkligen för detta.

Företaget i Havstenssund har lyckats återuppliva ortens historia som ostronproducent. Den svenska ostronarten Ostrea edulis odlas naturligt i havet utan att det behövs tillsatser av vare sig föda, energi eller antibiotika. Det innebär en ekologiskt hållbar odling som inte belastar miljön, utan främjar mångfald och hållbar produktion. Därmed bidrar företagets verksamhet till ett renare hav.

- Ostron är en fantastisk råvara som för många är själva sinnebilden av matglädje. Havstenssunds Ostron gör odlingen på ett både innovativt och hållbart sätt, vilket gör att de är en mycket värdig vinnare av Änglamarkspriset 2019, säger Charlotta Szczepanowski, kvalitets- och hållbarhetschef på Coop.

Havstenssunds Ostron tilldelades priset under Konsumentföreningen Stockholms årliga Familjedag på Skansen den 1 september. Prissumman är på 100.000 kronor.

- Vi är glada över att bli en del av den exklusiva skara i Mat-Sverige som tilldelats Änglamarkspriset. Under 15 år har vi jobbat hårt för att skapa en havsbaserad ostronodling med vårt fina svenska ostron "ostrea edulis". Förutom att de är fantastiskt goda så renar också våra ostron 552 miljoner kubik vatten per år, säger Mathias Svensson, vd för Havstenssunds Ostron AB.

Lilla Änglamarkspriset

För andra året delades även Lilla Änglamarkspriset ut till barn mellan 8-15 år. I år var uppgiften att skapa ny mat av rester, för att minska matsvinnet. I år utsågs två vinnare.

Vinnare av Lilla Änglamarkspriset 2019 Francisco Flores de Vigo, 14 år och 
Eimy Cabrera Tavera, 15 år

Om Änglamarkspriset

Änglamarkspriset instiftades 2002 av Hasse Alfredsson och familjerna Taube och Danielsson som en hyllning till naturen och planetens fortsatta positiva utveckling.

Änglamarkspriset fokuserar på hållbar matglädje och framtidens mat och dryck. Det premierar en person eller organisation som speglar hållbar matglädje och står för värdefulla insatser inom svensk miljö och ekologi.

Publicerad: 2019-09-02

Cookies är viktiga för att sidan ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att komma ihåg inloggningsdetaljer och tillhandahålla säker inloggning, samla in statistik för att optimera sidans funktionalitet. Klicka på Acceptera för att acceptera cookies och gå direkt till sidan. Läs mer om cookies.