Hem

Webbinarium: Växtbaserad mat

Under digitala Almedalsveckan 2021 sände vi webbinariet Växtbaserad mat tillsammans med representanter från Vi Konsumenter, WWF, Äkta Vara, Coop, Ica och Orkla Foods. Tillsammans diskuterade vi frågor som: Hur ska vi som konsumenter välja vegetariska produkter för att främja en hållbar utveckling? Hur ser utbudet ut? Var kommer råvarorna ifrån?

Deltagare:

  • Inledning: Gunnela Ståhle, ordförande Vi Konsumenter
  • Vilka produkter finns på marknaden idag?
    Sören Person, Vi Konsumenter
  • Vad är innehållet i växtbaserade produkter?
    Björn Bernhardson, verksamhetsledare Äkta Vara
  • Hur vill Världsnaturfonden hjälpa konsumenter och upphandlare att handla hållbart?
    Anna Richert, matexpert Världsnaturfonden, WWF
  • Hur ser dagligvaruhandeln på hållbar mat?
    Emelie Hansson, hållbarhetsstrateg ICA
  • Hur ska livsmedelsproducenter svara upp mot marknadens krav?
    Agneta Påander, hållbarhetsdirektör Orkla Foods
  • Samtal – Hur ser framtiden ut för hållbar mat?
    Anna Richert, Världsnaturfonden, WWF, samtalar med Charlotta Szczepanowski, chef Hållbarhet & Kvalitet, Coop

Moderator är Minna Hellman, hållbarhetsstrateg Konsumentföreningen Stockholm

Arrangörer: Vi Konsumenter, Världsnaturfonden WWF och Konsumentföreningen Stockholm

 

Det har kommit in många frågor om tillsatser i maten och vad man ska tänka på. I Tillsatsappen har vi samlat information om livsmedelstillsatsers funktion i maten så att du lättare ska kunna ta ett beslut om vilka du ser fördelar med och vilka du vill undvika. Läs mer och ladda ner den här. 

Nedan har vi samlat ihop alla frågor som kom in i samband med webbinariet.

 

Frågor och svar;

Fråga: Vad är ovo-vegetarisk?

Svar: Vegetarisk mat som innehåller ägg.


Fråga: Min man blev svagare av endast växtbaserad mat (svagare i muskler, armar, ben, samt sexlust minskat kraftigt i jämförelse om när han var kött- fisk- äggätare. Vad beror det på?

Svar: Det låter ju tråkigt. Men det finns många som säger precis tvärtom. Svårt att säga i det enskilda fallet, kolla gärna på projektet Vego i Världsklass, där har vi samlat info med både nutrition och planeten i fokus.


Fråga: Eftersom kategorierna inte jämförs mot varandra t.ex fisk med rött kött eller vego, skulle det vara intressant med en generell "protein" guide?

Svar: Det kan vara en bra ide. Vi får tänka på det.


Fråga: Hur står sig kryddor i vegoguiden?

Svar: Vi har inte med dem, tyvärr. Vi fick fokusera på de stora produktkategorierna.


Fråga: Tar man hänsyn till förpackningarna när man avgör vad som är hållbara produkter?

Svar: I Vegoguiden ingår förpackningarna som en schablon, så vi kan inte skilja på bra eller dåliga förpackningar. Det finns massor att göra där.


Fråga: Hur räknas matproduktionens avtryck i Vegoguiden när energin kommer från kärnkraft?

Svar: I LCA har varje energislag sina schabloner, där infrastruktur etc räknas in. Osäker på hur stort det blir för kärnkraften, men det är också troligt att man räknar på en schablon för landet som helhet, dvs Sverige mycket vattenkraft, Frankrike mycket kärnkraft.


Fråga: "Tillsatser" är ju ett relativt negativt laddat ord och när man läser alla dessa innehållsförteckningar så blir man rädd. Är alla dessa tillsatser skadliga/dåliga?

Svar: Vår (Äkta varas) inställning är inte att alla tillsatser är farliga. Vi ifrågasätter istället om de verkligen är nödvändiga. Själva idén med tillsatser är att de normalt inte äts som livsmedel och används traditionellt nästan aldrig i vår mat vi lagar hemma. Sen finns det tillsatser som en del personer är överkänsliga mot och vissa tillsatser är förbjudna i andra länder.


Fråga: Men att säga att alla tillsatser är dåliga som äkta var gör är ju helt befängt? Alla tillsatser är inte dåliga? 

Svar: Se svaret på frågan innan.


Fråga: Intressant! Finns det någon motsvarande lista för animaliska processade produkter?

Svar: Vi har inte gjort någon sådan jämförelse. Syftet med vårt test är inte att avskräcka folk från de vegetariska alternativen, utan att upplysa om skillnaderna bland vegoprodukterna som vägledning för konsumenter; och för att förhoppningsvis påverka industrin att ta fram vego-alternativ med färre av industrins påhitt.


Fråga: Hur är det jämfört med korv med kött, hur många "extra" ingredienser kan de innehålla?

Svar: Se svaret på frågan innan.


Fråga: Hur ser konsumentupplysningen ut kring dessa "vego" produkter, vem ansvarar för informationen?

Svar: Förstår inte riktigt frågan? Det är förstås producenten som är ytterst ansvarig för konsumentupplysningen om produkten.


Fråga: Varför kommenteras det inte att alla produkter utan onödiga tillsatser är de som är ekologiska?

Svar: Det har inte varit vårt fokus i detta test. Men det är korrekt att de ekologiska produkterna över lag har färre tillsatser än icke-ekologiska. Det kan vi kanske lyfta fram i ett annat test.


Fråga: Hur skiljer smak och konsistens på de varor med/utan tillsatser?

Svar: Det är inget som vi granskat. Det skulle vara väldigt omfattande och dessutom innebära svårigheter med subjektivitet kring smak.


Fråga: Finns det mer information om vegetariska bra produkter på äkta varas hemsida?

SvarSe vårt test på vår hemsida. (https://www.aktavara.org/26658/vegogranskningen)

Publicerad: 2020-10-29