​​Idag använder Coops butiker livsmedelstråg i färgad frigolit eller pp-plast för att butikspacka fisk- och köttprodukter. Det är material som främjar hög livsmedelshygien men som är gjorda av ny fossil råvara. De nya förpackningarna är gjorda av återvunnen PET-plast.

- Vi letar hela tiden fler sätt att minska plastanvändning och öka återvinningen av material inom Coop. Nu tar vi ett steg till när vi går över till fler förpackningar av återvunnen plast. Vi behåller samma höga kvalitetskrav men till ett lägre klimatavtryck, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhets- och kvalitetschef för Coop Sverige.

Bytet av förpackningar är en del av Coops strategi för att minska klimatutsläppen från den egna verksamheten. De nya förpackningarna för butikspackade kött- och fiskprodukter är gjorda av återvunnen plast (returpet). Alla plastförpackningar under Coops egna varumärken och i serviceförpackningar i butik ska senast år 2030 vara av 100 procent förnybar eller återvunnen råvara.

Coop har sedan tidigare gjort bland annat följande insatser för att minska plastanvändningen och öka återvinningen:

  • Bytt förpackningarna till kött och fisk som kommer konsumentförpackad till butik till förnybar eller återvunnen råvara
  • Bytt till återvunnen plast i juice- och vattenförpackningar
  • Infört pant på saftflaskor
  • Ingått samarbete med återvinningsappen Bower där kunder kan återvinna förpackningar och få pant.

Under våren 2021 kommer också en stor mängd engångsplastartiklar i plast, så som tallrikar, bestick och sugrör, att fasas ut ur Coops sortiment och ersättas med produkter av förnybara råvaror.


Fakta om plasten
De förpackningar som Coop idag använder för butikspackade kött- och fiskprodukter är gjorda av expanderad polysteren (EPS) samt polypropen (pp-plast).

De nya förpackningarna är gjorda av återvunnen pet-plast (rPET).

Mer information om Coops avtal med återvinningsappen Bower.