Hem

Pressmeddelande: Att man blir sjuk av mat med passerat datum är en myt allt fler går på

Trots att fler i dag vet att det går utmärkt att äta mat även när bäst före-dagen har passerat uppger allt fler att de inte gör det. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm.

Andelen svenskar som vet vad det är för skillnad mellan märkningarna bäst före-dag och sista förbrukningsdag har ökat från 38 procent till 51 procent under perioden 2011-2017. Samtidigt uppger allt fler att de inte äter mat med passerad bäst före-dag. Från 26 procent 2009 till 38 procent 2017. Den vanligaste orsaken som anges är oro att bli sjuk.

Bäst före-dagen har inget med säkerheten på livsmedlet att göra. Märkningen är snarare till för att ge en indikation om att livsmedlets kvalitet, exempelvis färg eller konsistens, kan vara förändrad. Rekommendationen är att man ska titta, lukta och smaka för att avgöra om maten går att äta. Sista förbrukningsdag betyder däremot att livsmedlet kan vara otjänligt när datumet har passerat.

Läs hela pressmeddelandet i vårt nyhetsrum på My Newsdesk.

Läs rapporten: Attityder till datummärkningar 2009-2017

Kontakt: Anna Lilja, ansvarig miljö.

Publicerad: 2017-10-06

Cookies är viktiga för att sidan ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att komma ihåg inloggningsdetaljer och tillhandahålla säker inloggning, samla in statistik för att optimera sidans funktionalitet och leverera innehåll som är optimerat för dina intressen. Klicka på Acceptera för att acceptera cookies och gå direkt till sidan. Läs mer om cookies.