Hem

Recept efterrätten - Kräm och paj

Kräm

Gör så här: 

  1. Ta fram allt som behövs.
  2. Mät upp vattnet och sockret och koka upp i kastrull med lock på.
  3. Skölj, rensa och skala frukten om det behövs.
  4. Skär frukten i bitar eller riv grovt och lägg i det kokande vattnet.
  5. Sänk värmen och låt frukten sjuda under lock tills den blir mjuk - max 5 min.
  6. Blanda under tiden redningen i en redningsbägare.
  7. Lyft kastrullen från den varma plattan. Ställ den säkrast i diskhon.
  8. Häll i redningen medan du rör en "8" ända ner i botten med en trägaffel.
  9. Sätt ev. kastrullen på plattan igen, rör sakta och koka en bubbla!
  10. Häll direkt i serveringsskål, strö lite socker ovanpå.
  11. Servera krämen avsvalnad som efterrätt eller med en rejäl smörgår som mellanmål! 

Tips på ingredienser:

(ca 2 pers)

  • Frukt, 1 stor eller 2 små
  • Vatten, 2 dl 
  • Socker, 2 msk (beroende på hur söta frukterna och bären är)

Till redningen:

  • Kallt vatten, ½ dl
  • Potatismjöl, 1 msk

Ladda ner receptet som pdf.

Paj

Gör så här:

  1. Plocka fram allt som behövs.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Smörj en liten ugnssäker form.
  4. Lägg bären i formen och strö över socker (och potatismjöl).
  5. Blanda.
  6. Mät upp vetemjöl, havregryn och socker och lägg i en stor bunke.
  7. Gör en grop i mjölhögen med decilitermåttet och häll i margarinet. Blanda sedan med en trägaffel så att det blir grynigt.
  8. Strö smuldegen över bären i ugnsformen.
  9. Sätt pajen i mitten av ugnen. Grädda i 10-15 minuter,
  10. tills pajen fått gyllenbrun färg. Kolla noga så att den inte bränns.
  11. Låt pajen svalna.
  12. Servera med glass eller marsansås. Pajen kan frysas.

Tips på ingredienser:

(ca 2 pers)

En paj som både doftar och smakar sommar. Godast med blåbär men äpple går också bra! Då doftar det höst … Ett litet äpple utan skal blir lagom till varje portion.

Fyllning:

  • Bär eller fruktbitar, ca 2 dl
  • Socker 2 msk
  • Potatismjöl 1 msk (om bären är mycket saftiga)

Smuldeg:

  • Havregryn 1 dl
  • Vetemjöl 1 dl
  • Flytande margarin ½ dl
  • Socker 1 msk

Ladda ner receptet som pdf.

 Exit ticket

  • Nådde vi målet?
  • Vad har du lärt dig?
  • Har du lärt dig något nytt?

Till lektionen Mat för hållbar utveckling.

 

Publicerad: 2018-05-25

Cookies är viktiga för att sidan ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att komma ihåg inloggningsdetaljer och tillhandahålla säker inloggning, samla in statistik för att optimera sidans funktionalitet och leverera innehåll som är optimerat för dina intressen. Klicka på Acceptera för att acceptera cookies och gå direkt till sidan. Läs mer om cookies.