Hem

Recept efterrätten - Kräm och paj

Kräm

Gör så här: 

  1. Ta fram allt som behövs.
  2. Mät upp vattnet och sockret och koka upp i kastrull med lock på.
  3. Skölj, rensa och skala frukten om det behövs.
  4. Skär frukten i bitar eller riv grovt och lägg i det kokande vattnet.
  5. Sänk värmen och låt frukten sjuda under lock tills den blir mjuk - max 5 min.
  6. Blanda under tiden redningen i en redningsbägare.
  7. Lyft kastrullen från den varma plattan. Ställ den säkrast i diskhon.
  8. Häll i redningen medan du rör en "8" ända ner i botten med en trägaffel.
  9. Sätt ev. kastrullen på plattan igen, rör sakta och koka en bubbla!
  10. Häll direkt i serveringsskål, strö lite socker ovanpå.
  11. Servera krämen avsvalnad som efterrätt eller med en rejäl smörgår som mellanmål! 

Tips på ingredienser:

(ca 2 pers)

  • Frukt, 1 stor eller 2 små
  • Vatten, 2 dl 
  • Socker, 2 msk (beroende på hur söta frukterna och bären är)

Till redningen:

  • Kallt vatten, ½ dl
  • Potatismjöl, 1 msk

Ladda ner receptet som pdf.

Paj

Gör så här:

  1. Plocka fram allt som behövs.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Smörj en liten ugnssäker form.
  4. Lägg bären i formen och strö över socker (och potatismjöl).
  5. Blanda.
  6. Mät upp vetemjöl, havregryn och socker och lägg i en stor bunke.
  7. Gör en grop i mjölhögen med decilitermåttet och häll i margarinet. Blanda sedan med en trägaffel så att det blir grynigt.
  8. Strö smuldegen över bären i ugnsformen.
  9. Sätt pajen i mitten av ugnen. Grädda i 10-15 minuter,
  10. tills pajen fått gyllenbrun färg. Kolla noga så att den inte bränns.
  11. Låt pajen svalna.
  12. Servera med glass eller marsansås. Pajen kan frysas.

Tips på ingredienser:

(ca 2 pers)

En paj som både doftar och smakar sommar. Godast med blåbär men äpple går också bra! Då doftar det höst … Ett litet äpple utan skal blir lagom till varje portion.

Fyllning:

  • Bär eller fruktbitar, ca 2 dl
  • Socker 2 msk
  • Potatismjöl 1 msk (om bären är mycket saftiga)

Smuldeg:

  • Havregryn 1 dl
  • Vetemjöl 1 dl
  • Flytande margarin ½ dl
  • Socker 1 msk

Ladda ner receptet som pdf.

 Exit ticket

  • Nådde vi målet?
  • Vad har du lärt dig?
  • Har du lärt dig något nytt?

Till lektionen Mat för hållbar utveckling.

 

Publicerad: 2018-05-25