Hem

Effektiv minskning av klimatpåverkan - ät mindre kött

Ett enkelt sätt att minska sin egen klimatpåverkan är att äta protein från växtriket istället för djurriket. Ny forskning pekar ut fyra livsstilsval som effektivt minskar en persons klimatpåverkan. I den kvartetten ingår att äta mindre kött. De andra tre är undvika flygresor, leva utan bil och ha färre barn.

Att äta klimaträtt och miljörätt är ganska komplicerat men att minskad konsumtion av nötkött leder till minskad klimatpåverkan är trots allt ett tämligen obestritt faktum.

Bönor och linser eller tempeh och tzay?

Det klimatmässigt bästa alternativet till kött är linser och bönor, men i takt med att konsumenternas intresse för vegetariskt ökar fylls livsmedelsbutikernas hyllor med andra nya alternativ. Quorn och tofu har funnits länge medan seitan, tempeh, oumph och tzay är exempel på fortfarande ganska obekanta produkter för många. Sammansättning och smak varierar men råvaran är ofta soja. Tofu, tempeh, oumph och tzay är alla gjorda av sojabönor. Quorn är gjort av svampprotein och seitan av vete pro tein. Dessa, och andra liknande pro dukter, går ofta att använda på samma sätt som kött, exempelvis i grytor, wok, på spett och på grillen.

Klimatavtryck från olika proteinkällor 

Produkt

*Kg CO2/kg produkt

Nötkött

35

Fågel

3

Fläsk

7

Quorn

4

Baljväxter (torra bönor, linser)

0,7

Sojaprodukter (t ex tofu, tempeh, tzay)

3

Veteprotein (t ex seitan)

?

Publicerad: 2017-11-08

På KfS använder vi cookies för att sajten ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.